Livsstil

- Lær deg å slurve!

Går det an å skrive tre bøker i året, gründe en forfatterskole, drive mammablogg, ha tre gutter og samtidig utdanne seg til gestaltterapeut? Jada. Det gjør Kristin Storli Henningsen, som sier det er lov å slurve.

Kristine Storli Henningsen - Foto - Privat

Kristine Storli Henningsen - Foto - Privat

Artikkel av: Stein Ove Haugen
27. september 2013 - 15.11

- Jeg har visst at jeg ville bli forfatter siden jeg var 11 år, sier forfatter og gründer Kristine Storli Henningsen til HegnarKvinner.

Hun har i dag skrevet 15 bøker, blant annet romanserien «Sofia på Måkøya», som ble til hele tretten bøker, utgitt av Schibsted. I 2011 ble hun antatt av Gyldendal. Der har hun gitt ut to enkteltstående romaner: «I skyggen av store træt», og» Innlandshete».

Men det tok sin tid for Henningsen å få realisert drømmen sin om å bli forfatter. Hele 20 år med drømming, prøving og feiling tok det. Da kan man begynne å snakke om hardt arbeid. Hun har også 15 år som journalist og redaktør for diverse aviser og magasiner bak seg.

- Det var da jeg var 22 jeg begynte å sende inn til forlag. Men jeg ble refusert flere ganger. Etter hvert fikk jeg konsulentuttalelser, som jeg lærte mye av. Men fremdeles ingen publisering i sikte.

Tørne gææren

Hun ble ikke antatt før hun fikk sin første sønn - som hadde kolikk.

- Jeg holdt på å tørne gæærn, rett og slett. Den eneste måten å overleve på, var å reise i sinnet. Så jeg reiste opp til Måsøy, i fantasien, en øy så langt nord man kan komme. Og så skrev jeg en spenningsroman derfra.

En tid etterpå ble hun oppringt av Schibsted Forlag. De sa de ikke kunne publisere boken i sin daværende form, men at de ville gjerne ha Kristine til å skrive en romanserie. Slik ble «Sofia på Måkøya» til.

Siden hun ble publisert forfatter, har hun gjentatte ganger blitt kontaktet av forfatterspirer som ønsker personlig veiledning med manus. Dette fikk henne til å tenke på ideen om å starte en forfatterskole.

- Det å gå detaljert inn i et manus er tungt, og jeg er ingen bokredaktør. Samtidig får jeg enormt mye energi av å heie og hjelpe frem nye forfatterspirer. Og jeg ser at mange går i samme fella når de skriver. De lager for omstendelige førsteutkast, er for selvkritiske og bruker ikke nok tid på å utvikle karakterene sine.

Kristine bestemte seg for å lage et online-kurs basert på de mest grunnleggende elementene for å skrive et godt manus, samt hennes egen erfaring med å publisere 15 bøker på fem år. Nå har hun startet nettsiden Forfatterskolen.no.

- Jeg ønsket at Forfatterskolen.no skulle være et inspirerende sted for forfatterspirer, med masse gratis råd og tips, og en blogg der ingen gjestebloggere blir refusert. Og det har det blitt! Responsen har vært, mildt sagt, overveldende. Og det er en takknemlig jobb å kunne øse av egen erfaring, få lese så mange bra tekster - og være til støtte og inspirasjon for nye talenter!

Ikke drømming

Opprinnelig kalte hun nettsiden Forfatterdrøm. Men det gikk hun raskt vekk fra.

- Vi er ikke noe sted for drømmere. Vi skal ikke ta fra dem drømmen, men hjelpe så godt vi kan med å realisere den. Online-skrivekurset vårt, "5 steg til ferdig manus", går over 5 uker, og er basert på oppgaver som gradvis skal bringe deltakeren nærmere et ferdig manus.

Deltakeren kan ta kurset på 5 uker, eller på så lang tid hun vil. Det er et svært praktisk rettet kurs, som har til hensikt å få deltakeren til å skrive og fullføre sitt eget manus.

- Jeg gir veiledning under kurset, ved behov. I tillegg får deltakeren mulighet til å delta i et lukket forum etterpå, der hun kan finne gode pilotlesere, få tips, råd og støtte.

Kristine er altså forfatter og gründer. Men hun blogger også på bloggen Antisupermamma.no. Hun sier følgende om hvorfor hun startet med å skrive om morsrollen:

- Jeg har sett så mange kvinner slite seg ut med å forsøke å være supermammaer. De baker seg i hjel før alle barnehageavslutninger, kjører fra den ene aktiviteten til den andre, ser alle fotballtreninger, er rasende på seg selv når de hever stemmen til barna, lager perfekte matpakker - jeg kunne fortsatt i evigheter. Kravene mammaer gir seg selv er uendelige, og kan slite ut selv en toppidrettsutøver. Derfor startet jeg bloggen.

I tillegg, ikke minst, er Kristine trebarnsmor. Hun har tre gutter - to av dem går i 1. og 2.- klasse, mens en er i barnehagen.

Hvordan er arbeidsdagene dine egentlig - det må være veldig travelt?

- Jeg sender de to som går på skolen av gårde kvart over åtte, og leverer minstemann til frokost i barnehagen halv ni. Vi har nøyaktig to meter til barnehagen, så den biten er veldig grei. Når jeg kommer hjem, lager jeg meg en dobbel latte, og åpner PC-en. Så skriver jeg vekselsvis på bokprosjektene mine, og svarer deltakere, lager blogginnlegg, legger ut statusoppdateringer på facebook-siden og annet.

Dexter og vin

Det blir mye stillesitting, så Kristine prøver å gå en tur med hunden eller trene litt midt på dagen.

- Men det er slett ikke alltid jeg får det til, understreker hun og fortsetter:

- Så kommer mann og barn hjem rundt 16, og da prøver jeg å ha skjermfri tid frem til de legger seg, kl 20. Så jobber jeg et par timer igjen. Og etter det drikker jeg som regel vin og ser Dexter sammen med min mann, før jeg legger meg. Da prøver jeg å koble helt ut. Hodet er så på høygir etter dagen, at jeg må se noe spennende for å klare å koble helt ut for jeg er svært dårlig på meditasjon og sånt.

Etter hvert er planen hennes å avstå mer og mer fra kveldsjobbing. Men i en oppstartsfase som gründer, er det mye jobbing.

- Det må man være klar over, og det må også familien være innstilt på. Alle rundt må være positive og støttende, ellers går det ikke. Særlig er dette viktig på de tunge dagene, når man lurer på hvorfor man sa opp jobben, teknikken svikter og man får en kritisk kommentar. De dagene er der også, og de må man bare komme gjennom.

Hvordan var oppstartsprosessen?

- Jeg har gjort dette sammen med en god kamerat av meg, som er utdannet tekstforfatter og driver mye med reklame og illustrasjon. Han bor i Danmark mens jeg bor i Drammen. Vi har hatt kontakt på chat og telefon flere ganger daglig i mange måneder, mens vi har bygget opp Forfatterskolen.no. Han har måttet lære seg alt det tekniske og lage alle sidene. Mens jeg har hatt ansvaret for alle tekstene og selve kurset.

Finansieringen har ikke vært noe problem.

- Vi trengte så godt som ingen penger til oppstarten, fordi det er en online-virksomhet. Men det har kostet enormt med tid og krefter. Vi kan ikke regne på hva vi har brukt av arbeidstimer - det er et astronomisk antall!

Liker ikke forutsigbarhet

Forfatterens største drivkraft sier hun er å få være noe for andre.

- Det går igjen i alt jeg gjør. Jeg skriver historier, jeg tar en 4-årig tilleggsutdanning som gestaltterapeut. Og nå driver jeg nettstedet Forfatterskolen.no og bloggen Antisupermamma.no. Alt går ut på det samme: Å kunne være noe for andre. Gi noe til andre.

Særlig gjelder dette Forfatterskolen.

- Jeg savnet mentorer da jeg skrev, steder jeg kunne få støtte, hjelp med eget manus. Så laget jeg rett og slett den skolen, eller det nettstedet, jeg selv hadde savnet.

Kritsine er også glad i friheten, som grundere flest.

- Jeg liker ikke å ha fast arbeidstid, for jeg er ikke spesielt glad i forutsigbarhet. Nå gleder jeg meg til hver ny dag, og det ikke å ane hva den bringer. Jeg elsker tilbakemeldingen fra mennesker, og den tette kontakten jeg får med dem. Og jeg liker ikke å måtte brøle ungene av gårde om morgenen, fordi jeg skal rekke noe. Vel, noen ganger må jeg det. Men jeg slipper de fleste dagene i uka. I tillegg er jeg et skikkelig B-menneske, så det er drepen for meg å stå opp før kl 8. Jeg jobber heller sene kvelder!

Utfordringene forfatterskole-gründeren møter er at ingenting skjer med mindre hun gjør det selv. I tillegg er det utfordrende at mange skal mene noe om det du gjør og produktet, synes hun.

- Du har ingen å gjemme deg bak, og må stå 100 prosent for det du har skapt og tilbyr andre.

Så er det de sene timene.

- Det er veldig lett å brenne seg ut som grunder, fordi man er på jobb hele tiden. Det blir vanskelig å skille jobb og privatliv. Jeg er veldig bevisst dette. Å klare det i praksis, derimot - er langt mer vanskelig. Men vin og Dexter hver kveld - det må jeg ha. Og stunder med venner, der jeg ikke tenker på jobb.

Skikkelig kick

Fordelen med å være gründer er at hun får mye energi av å jobbe med eget produkt.

- Dette er jo mitt, noe jeg selv har skapt og står helt inne for. Da er det utrolig gøy å se at andre har glede og nytte av det, og se at det utvikles i en retning. Det er et skikkelig kick! Dessuten er det veldig deilig å kunne styre sin egen tid, og kunne jobbe hvor som helst (bare husk å skru AV innimellom - minst like viktig).

Har du benyttet deg av mentor eller nettverk?

- Åja! Det tenker jeg er noe av det viktigste man gjør som grunder. Uten nettverk er du ingenting. Det er i alle fall veldig mye vanskeligere å lykkes! Jeg har ikke tatt kurset til Gry Sinding, men jeg har sett alle de fantastiske gratisvideoene hennes. Så hun har absolutt vært en slags mentor for meg. Når det gjelder nettverk, har jeg sendt forespørsler til media, i og med at jeg er journalist selv. Men jeg må bevise at produktet mitt er verdt det, det går ikke gjennom av seg selv.

I markedsføringen har hun brukt mye sosiale medier, særlig Facebook.

- Vi har egen side, selvsagt, og jeg forsøker å spre ordet rundt på diverse forum. Så ser jeg andre deler, når jeg er raus og deler av min kunnskap og erfaring - og ryktet sprer seg.

I tiden fremover blir det litt betalt markedsføring.

- Der er vi ennå på planleggingsstadiet. Foreløpig har sosiale medier og "word of mouth" hatt en utrolig god effekt! Det må absolutt ikke undervurderes, og det er fullstendig gratis. Fordelen med å leve i 2013..

Sperrer veien selv

Kristines gründermotto er raushet, fokus og energi.

- Det er viktig å være raus, for da er andre rause igjen. Dessuten er det hyggelig å være raus! Jeg kjenner på masse takknemlighet når jeg støtter andre i deres virksomhet, og hjelper og heier og støtter andre frem. Det er vinn-vinn for begge parter! Fokus er viktig, ikke miste målet av syne, men hele tiden vite hvor du skal og hva du driver med. Og det er viktig at jobben gir deg energi! Ja, det kan være slitsomt til tider. Men det er viktig å like det du gjør. Det skal gi energi, få deg til å gå den ekstra mila, bare fordi du har troen og VIL.

Hun fortsetter:

Forfatterskolen har også et motto: "Den eneste som sperrer veien, er deg selv". Sånn er det. Du kan skylde på finanskriser og jantelov og litt av hvert. Men det er bare tull. Så lenge du lager et produkt som er bra, så lenge du har kanontro på det og kommuniserer tydelig til de du vil jobbe med, så lenge du har en plan, positive mennesker i livet ditt og gir det du har og litt til - da skal det godt gjøres at det ikke lykkes.

Her er Kristines beste tips til gründere i startgropa:

- Vit at det er tøft i en oppstartsfase. Det krever mye jobbing å starte opp som grunder. Men det er morsom jobbing!

- Lag en plan med familie og venner, særlig de nærmeste, så de vet at dette tar tid og vil kreve mye av deg. Fordelen er at hverdagen kan bli bedre for dere alle, på sikt. Når du gjør det du brenner for, blir du gladere og får en helt egen form for energi. Og ikke glem å involvere dem, både mann og barn! Ikke hold dem utenfor, men la dem bli en mental del av det. Gjør dem engasjerte!

- Ta plassen din. Den blir ikke gitt til deg. Du må tørre å si hvem du er, hva du står for, hva slags produkt du tilbyr, hvorfor du tilbyr det, hvorfor andre trenger det. Når du er tydelig og har 100 prosent tro på deg selv og ditt produkt, så er det slik andre oppfatter det også. Hvis du gjemmer deg halvt bort i en krok og piper frem at du kanskje har noe de trenger - tror du virkelig de vil spisse ørene?

- Bygg stein for stein. Og ha en god plan for hvordan du skal bygge. Hvis du vokser for raskt, er sjansen stor for at du tar panikkartede beslutninger, blir stresset og utbrent - og du klarer ikke å nyte fremgangen. Vær tålmodig og seig. Bygg deg langsomt opp. Plei hver enkelt kunde og hver enkelt person som støtter deg. Få et godt rykte. Gå mot målet med stødige, jevne skritt.

- Vær raus! Det du gir ut til andre, får du som regel tilbake. Sammen står vi grundere langt sterkere, enn når vi sitter på hver vår tue og roper. Hei andre frem! Så er sjansen stor for at de heier på deg også. Og er ikke det mye hyggeligere enn å spenne bein på en annen, og så går du kanskje på snørra selv?

- Knytt til deg gode støttespillere - folk som gir deg positiv energi, som tør å være ærlige, som gir gode råd. Lytt til alle råd du får, og ta din egen veloverveide avgjørelse til slutt, basert på rådene.

- Ikke glem hvorfor du gjør dette! Husk målet ditt. Heng visjonen på veggen. Mange gir seg rett før de lykkes. Ikke vær en av dem!

- Lær deg å slurve! Altfor mange kvinner er perfeksjonistiske i alt de gjør og henger seg opp i detaljer. Ikke gå i den fella! Du sliter deg bare ut. Bruk energi på å gjøre det som synes, BRA. For eksempel: Blås i om det er skrivefeil i mailen du skriver til idrettslaget. De bare sletter den med en gang. Bruk energien på å skrive bra når du skal søke jobb. Skjønner du forskjellen?

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK