Livsstil

Slik snur du tanke-mønsteret og lykkes

Snakker du deg selv ned og tapper deg for krefter? - Jeg har væt der selv, sier Elin Unosen.

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
30. april 2014 - 11.07

- Coachutdanningen gjorde meg bevisst på hvordan indre tilstander påvirkes av kroppsspråk og språk, forteller Elin Unosen til HegnarKvinner.

- Jeg ble oppmerksom på hvordan jeg med indre selvsnakk kunne snakke meg ned og tappe meg for energi, eller la meg inspirere av indre selvsnakk og bli motivert for å gjøre mine mål.

Hva fokuserer du på?

Unosen er utdannet coach ved Nordic Coach & NLP Academy (NOCNA), og driver sitt eget firma, UnoChoice AS. Kundene utrykker ofte at de er slitne og at de ønsker mental trening og veiledning for å få avklart mål.

- Jeg har væt der selv – i hverdagsstresset. Sukket og utrykt hvor sliten jeg er, forteller hun.

Med et kronisk sykt barn, i perioder ”alenemor” med pendlende mann og full jobb har hun kjent på det.

- Men jeg har et valg. Jeg har tankevalg og jeg har gjørevalg. Jeg kan velge å fokusere på hvor slitsomt det eksempelvis er å være mamma - med foreldremøter, kjøring til fotballkamper, middagslaging og leksehjelp.

- Eller jeg kan velge å fokusere på hva de 10 minuttene det tar å kjøre til kamp fører til. Det fører til to omganger og minutter med hygge, hvor jeg møter koselige foreldre, heier på ivrige barn og fokusere på at de 10 minuttene med kjøring ga meg 40 minutter glede.

- Jeg kan velge å fokusere på at det er slitsomt å være pendlerfamilie, eller jeg kan velge å fokusere på at vi er heldige som har jobber, kjenner oss som nyforelsket på flyplassen, er friske og har fantastisk fleksibilitet med våre jobber, sier veilederen.

Gjemmer og glemmer

Mental trening har gjort Unosen bevisst.

- Bevisst på mine valg for å nå mine mål og oppnå positive indre tilstander, forteller hun.

- Hva gjør at en proff idrettsutøver, som Ole Einar Bjørndalen, velger å ha både ”fysisk” trener og mental trener? Han er da vel mange ganger bedre skiskytter enn sin trener?

- Hva gjør at et profesjonelt fotballag velger å ha en trener på sidelinjen - hvor spillerne sannsynligvis er bedre er treneren?

Unosen mener vi trenger å bli minnet på hva vi egentlig er gode for.

- Du trenger en som minner deg på styrker og ressurser, som vi alle har i oss, men som vi så ofte glemmer og gjemmer.

- Det er viktig å være bevisst på selvsnakk, på din identitet og dine verdier. Du må være bevisst på hvilke strategier som skal til for å nå dine mål. Da vil du lykkes, avslutter Unosen til HegnarKvinner.