Livsstil

En italiensk storsjarmør

Hadde Italia vært like effektivt som kjøkkenet hos Trattoria Popolare, ville finanskrisen passert landet som en mild bris.

Trattoria Popolare - Foto - Eivind Yggeseth

Trattoria Popolare - Foto - Eivind Yggeseth

Artikkel av: Karen Thue
12. mai 2014 - 13.40

– Løp inn og sikre oss et bord, så parkerer jeg bilen.

Long blir slengt ut av bilen midt på Grünerløkka, før Short suser videre for å finne parkeringsplass. Dagens lunsjguide står i hastverkets tegn, og Long & Short skal bryne seg på Trattoria Popolare.

Da Short kort tid etter har parkert og gjør sin entré finner han Long sittende alene i lokalet. Allerede med to kopper americano og italiensk mineralvann på bordet.

– Jeg forstår hvorfor Ibsen hadde sine lykkeligste år i Italia, smiler Long.

Før Short har rukket å sette seg står det rause blingser av foccaccia på bordet. Han kaster seg over og blander sammen olje, salt og balsamico.

– Balsamicoen balanserer helt nydelig mellom syrlig og søtt. Dette kan bare love godt, fastslår han.

Long nikker fraværende. Hun har forelsket seg fullstendig i lokalet og stirrer rundt seg med drømmende øyne.

– Jeg har lyst til å ta med meg interiøret hjem – spesielt en av disse sittebenkene, sier Long, og lener seg tilbake på sprinkelbenken i treverk.

SHORT LANDER KJAPT på en ravioli fylt med spekeskinke og urter i tomatsaus. Long har sett seg ut en Bollito Misto, en rett bestående av kokt kjøtt og grønnsaker. Maten er på bordet i løpet av 12 minutter.

– Kokt kjøtt. Jeg får alltid assosiasjoner til utkokt kjøtt som det kokes kraft på. Med lag av fettsnerk på toppen, sier Short.

Han avfeies raskt.

– Dette ser ut som det hjemmelagede måltidet jeg alltid har drømt om å komme hjem til, sier Long med stjerner i øynene.

Hun har fått en dyp skål med kokt kjøtt i en rik kyllingkraft, med selskap av gulrøtter, asparges og blomkål. Solgt inn til skeptiske nordmenn som en slags italiensk pytt i panne.

– Det smaker enda bedre enn det ser ut. Dette er ærlig mat, og bedre blir det bare ikke.

– Det overgår pytt i panne på norske veikroer, mener du?

Short gliser spørrende.

– Det blir som å sammenligne hjemmelaget pasta med spaghetti á la Capri på hermetikk, repliserer Long, nesten fornærmet.

Det virker kanskje i overkant klisjéfylt å spise pasta på en italiensk restaurant, men fristelsen er for stor for Short. For selv om det var kineserne som skal ha æren for å finne opp pastaen, er det Italia som har sørget for å trykke den til sitt bryst. Det er over hundre år siden doktor Olav Johan Sopp introduserte makaroni i Norge. Lenge var pasta synonymt med nettopp dette i de norske hjem. Litt overkokt makaroni eller spagetti. Servert med fete kjøttsauser. Shorts ravioli er i en helt annen liga.

– Dette er den beste pastaen jeg har fått innenfor Norges grenser. Perfekt kokt og med en smakseksplosjon av en saus.

Short er nok en gang inne i et av sine miniforedrag. Long stirrer mot baren hvor sjefsservitøren gjør tusen ting på én gang, med en nonchalanse som bare en ekte italiener kan fremvise.

– Alt her er skreddersydd for å gi en opplevelse av Italia som jeg ønsker meg, men sjelden får, når jeg reiser til landet, sier Long.

– Italia har fått mye kjeft for Berlusconi, skandaler og finansrot de siste årene. Dette steder minner deg på at Italia også er landet som ga verden Luciano Pavarotti, Sophia Loren, Toscana og Ferrari, sier Short.

I lunsjtimen er det få i lokalet. Long har allerede bestemt seg for at hun skal tilbake hit på kveldstid, og har smugtittet i overetasjen der middagen serveres.

– Når dette lokalet fylles opp må det være et av de mest sjarmerende spisestedene i Oslo.

Designermøblene, lampene, vinflaskene og servitørene gir en følelse av å være i Roma på 60-tallet. Short drømmer om en Vespa og skreddersydde dresser.

– Jeg har knapt vært på et mer effektivt spisested, sier Short når regningen er på bordet.

– Nesten leit, for jeg ville gladelig blitt lenger, sier Long.

LONG & SHORT

Trattoria Popolare

Den romantiske drømmen om et 60-talls Italia kommer til liv på Grünerløkka. Veien er kort til å kjøpe Vespa og Paolo Conte på LP etter et besøk her.

Sted: Trondheimsveien 2, Oslo.

Tid før maten kom: 11 minutter.

Pris lunsjretter: 99 - 179 kroner.

Besøkt: 5. mai 2014.

Terningkast: 6

Anmeldelsen var publisert i Finansavisen lørdag 10. mai, 2014.