Livsstil

- Spar penger, tid og miljø

Ved å handle etter liste kun én gang i uken, sparer DNBs Silje Sandmæl mange tusen hver måned.

Silje Sandmæl - Foto - DNB

Silje Sandmæl - Foto - DNB

Artikkel av: Karen Thue
25. september 2014 - 14.02

Vet du hvor mye penger du bruker på mat i måneden?

De fleste vet ikke det, mat er noe vi må ha så derfor er det sjelden vi teller på krona. Dessuten handler vi ofte så det blir vanskelig å holde oversikt over hvor mye vi bruker.

Åtte av ti nordmenn handler matvarer flere ganger i uken, og mange handler planløst og på impuls, viser en undersøkelse Opinion Perduco har gjennomført for Forbrukerrådet.

Lag en handleliste

Ifølge undersøkelsen har to av fem sjelden eller bare av og til med seg handleliste.

- Uten en handleliste kjøper du gjerne mer varer enn du trenger og varer du allerede har. Det fører til at mye går ut på dato og blir kastet. Mange bruker altså mye mer penger på mat enn nødvendig, konstaterer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

La kjøleskapet bli tomt

Selv handler trebarnsmoren matvarer kun én gang i uken, og da har hun med seg en matplan som hun lager sammen med familien hver søndag. Slik sparer hun tid og mange tusen kroner i måneden på matinnkjøp.

- Det hender selvfølgelig at vi går tomt for noe før neste handledag, men det blir ingen svipptur i butikken for det. Mangler det brød, baker jeg mer. Har vi ikke melk, drikker vi vann. Kjøleskapet er ofte nesten helt tomt før neste handledag, og det bidrar til at svært lite går ut på dato og havner i søppelkassa, sier Sandmæl.

Tenk to dager

- For å spare enda mer penger og tid legger jeg ofte opp til at dagens rett går over i morgendagens. Jeg kan for eksempel koke ekstra poteter som jeg lager potetstappe av dagen etter. Eller så bruker jeg restene fra en tacomiddag til pizza. På den måten får vi brukt opp middagsrestene, fremholder hun.

Mat i søpla

Det er anslått at hver person i Norge kaster over 50 kilo mat i året, og det skal tilsvare cirka 25 prosent av all maten som omsettes her i landet.

- Med bedre planlegging kan både pengebruken, forbruket og matavfallet reduseres kraftig, konstaterer forbrukerøkonomen.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK