An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Livsstil

- Slik får du en bedre hverdag

Å endre dårlige vaner er hardt arbeid, men med noen enkle teknikker kan du klare det, skriver Hilde Amundsen.

Hilde Amundsen

Hilde Amundsen

Artikkel av: Karen Thue
11. februar 2015 - 14.10

Det å endre på vaner kan være vanskelig, men noen ganger er det helt nødvendig for å komme seg videre i livet. Ikke bli fastlåst i det gamle mønsteret, som det er så lett å gå inn i når man har det vanskelig.

For en god del år tilbake gikk jeg gjennom en livskrise. Jeg var på søken etter verktøy som kunne hjelpe meg til å sette grenser, og endre måten jeg tenkte om meg selv og livet mitt på.

Etter hvert som jeg lærte meg metoder og teknikker som fungerte for meg, oppdaget jeg at det egentlig er enkle teknikker som skal til for å få til endringer. For meg handlet det om at jeg «knakk koden», og forsto hvordan jeg kunne jobbe med meg selv for å få det bedre.

Det å endre på vaner, og måten å gjøre ting på kommer ikke av seg selv. Jeg har jobbet målbevisst og hardt for å få til snu den situasjonen jeg var i. Det å jobbe med det mentale er ferskvare, og ikke gjort over natten. Dessuten kjennes det i kroppen.

Jeg klarte å komme meg ut av en vanskelig situasjon. Her deler jeg noen av mine tips til hvordan jeg gjorde det.

6 tips til endring

- De tankene jeg hadde og hvordan jeg tenkte om meg selv på den tiden var ikke bra. Det skal samtidig nevnes at faglig sett/jobbmessig hadde jeg selvtillit nok, men jeg hadde dårlig selvfølelse – det vil si de tankene jeg hadde om meg selv som person.

1) Bli kjent med deg selv og ditt reaksjonsmønster

Det å forstå meg selv var første skritt på veien til å få det bedre. Som for meg handlet om å få et bedre selvbilde, tro på meg selv og på at jeg er god nok som jeg er.

Det å identifisere hvilke tanker, følelser og kroppslige reaksjoner jeg får når jeg står i vanskelig situasjoner gjør det lettere å forstå hvordan jeg kan bryte mønsteret mitt. Jeg har noe konkret å ta tak i, som jeg kan jobbe videre med å endre.

Tips til å fine dine følelser og kroppslige reaksjoner:

Legg merke til hvordan du reagerer når du står i vanskelige situasjoner.

- Hvor i kroppen kjenner du ubehag?

- Hvilke følelser og kroppslige reaksjoner får du?

2) Identifiser tankene dine

Visste du at forskere i USA har funnet ut av vi kan tenke mellom 12-50 000 tanker i løpet av en dag, og de fleste er negative. Vi har så lett for å tenke at "nei, dette kan vi ikke gjøre". "Nei, dettte går ikke". "Nei, alle andre er mye flinkere enn meg".

Hva vi tenker om oss selv påvirker hvordan vi oppfatter en situasjon. Vi er ikke alltid bevisst vårt tankemønster. Det er viktig å identifisere de negative tankene som påvirker din tro på at du mestrer.

Tips til å finne tankene:

- Hva tenker jeg om meg selv?

- Hva sier dette om meg?

- Hva frykter jeg at andre tenker om meg?

3) Utfordre deg selv

Når jeg lærte meg å forstå mitt eget reaksjonsmønster var det mye lettere for meg å endre på dette. Jeg spurte meg selv: Hvordan kunne jeg gå frem for å bli tøffere på å sette grenser for meg selv?

Det kommer hindringer i veien, og ofte er det mye lettere å finne unnskyldninger for ikke å gjøre noe med det. Det å utfordre seg selv, motivere seg og bestemme seg for at man faktisk vil noe, er viktig. Man må ville det for å få til en endring. Det kommer ikke av seg selv.

Jeg har hørt i mange sammenhenger at det tar 3 uker å endre en vane. Da må jeg si som psykologsøsteren min pleier å si «Det kan hende det, men det er ikke alle som klarer å endre en vane. Det er viktig å bli bevisst de motforestillingen man har, og motivere seg for å gå fra tanke til handling.

4) Hiv deg ut i det, og sett deg mål

Det kommer ikke noe rett tidspunkt, så det er ikke noe å vente på.

Jeg satte meg mål. Jeg bestemte meg for at jeg måtte begynne å sette mer grenser. Det høres kanskje så lett ut, men det er ikke bare-bare for en som alltid har sagt ja, stilt opp og fikset. De fem første gangene jeg gjorde det, var mest utfordrende for meg. Øvelse gjør mester.

Det er en ting å sette grenser, men det er reaksjonen jeg får i etterkant som jeg har måttet jobbe med, for å klare å stå i det, og for å våge og gjøre det flere ganger. Det jeg gjorde er at jeg jobbet mentalt med meg selv ved hjelp av ulike teknikker.

5) Hjelpeteknikker

Når du skal gjøre noe som er vanskelig for deg selv er det lett å gi opp fordi du kjenner ubehag, som jeg gjorde og fremdeles kan gjøre. Du kan jobbe med deg selv på ulike måter – her er det vel egentlig ingen oppskrift, men du må finne måter som fungerer best for deg.

Jeg har to, tre teknikker jeg pleier å bruke. Jeg pleier oftest å ha en indre dialog med meg selv, hvor jeg blant annet spør:

- Hva er egentlig problemet her?

- Hvorfor reagerer jeg som jeg gjør?

- Hva ville jeg sagt hvis dette hadde skjedd med en venn – hvilket råd ville jeg gitt han/henne?

- Er det flere måter å gjøre dette på?

På denne måten får jeg det lettere med meg selv når jeg klarer å analysere situasjonen litt utenfra, flytte fokus og se det fra et annet ståsted.

6) Loggfør positive hendelser og mestringsopplevelser

En annen viktig ting som jeg har erfart i endring er at når ting ser ut som det går rette veien. Når jeg tenker at «endelig er jeg i gang», da kommer det alltid en liten ”nedtur”. Plutselig er man tilbake til gamle mønster.

Ha det i bakhodet når du jobber med endring. Ikke bli skuffet over deg selv, men tenk at du prøvde og neste gang går det bedre igjen. Det er viktig å ikke gi opp.

Tips til når du setter deg mål:

For at du skal holde motet oppe, og se at du er på riktig vei er et tips å loggføre positive hendelser og mestringsopplevelser underveis. På denne måte får du en bekreftelse på at du er på rett vei, i tillegg kan du gå tilbake å se på alt det du faktisk har fått til fra tidligere.

Hva har jeg oppnådd?

Resultatet er at jeg har blitt flinkere på å si fra, sette grenser for meg selv. Dette gjør at jeg igjen får mer selvrespekt og mer troen på meg selv – jeg er god nok som jeg er.

Husk at mental trening er ferskvare, og på samme måte som «bad hair day» er det også helt vanlig å ha «dårlig selvfølelse dager»..

Hilde Amundsen - Blogger HER