Livsstil

- Slik blir du en smart boligkjøper

Skal du kjøpe bolig for første gang er det viktig å være godt forberedt og ikke kjøpe det første du objektet du ser, skriver Marie Helvik Roll, finansiell rådgiver og ungdomsøkonom i Nordea.

Marie Hellvik Roll - Foto - Nordea

Marie Hellvik Roll - Foto - Nordea

Artikkel av: Karen Thue
8. april 2015 - 09.29

Når du skal ut på boligmarkedet er det mange ting å tenke på. Det går ofte veldig kort tid fra boligen blir lagt ut på markedet til den er solgt. Det er derfor viktig å være godt forberedt og vite hva man skal se etter.

Her er mine beste råd for å gjør et smart boligkjøp:

1. Gå i banken først! 

Ta en tur i banken og få et finansieringsbevis før du går på visning.

2. Bruk god tid!

Mange bruker faktisk lenger tid på å kjøpe seg en kjole eller en dress, enn de bruker på boligkjøpet. Bruk god tid på visning, og sjekk gjerne hele huset. Mange er opptatt av at kjøkken og bad skal være oppusset, og det er veldig viktig. Men hva med å sjekke taket? Kjelleren? Er det tegn til fukt? Selv om det er en leilighet du kjøper, vil eierne være felles ansvarlig for bygningskroppen og fellesarealene.

3. Privatvisning

Spør megler om du kan få komme på privatvisning. Da har du bedre ro under visningen og lenger tid på deg før akseptfristen for budene begynner å løpe.

4. Du får aldri nok informasjon!

Det er forventet av deg som kjøper at du kjenner til og har satt deg inn i all tilgjengelige informasjon om objektet. Gjennomgå takst, prospekt og egenerklæring. Dette kan være litt kjedelig hvis du har tapt mange budrunder og er litt lei, men det er viktig å få med seg alle detaljene før du faktisk begynner å by. Kanskje er ikke objektet så perfekt som annonsen gir uttrykk for?

5. Budrunden

Før budrunden starter må du ha satt deg et tak for hva du personlig mener at boligen er verdt. Det er dessverre alt for mange som strekker seg helt til grensen som er satt av banken – og deretter strekker seg ytterligere 10 eller 20 000 utover det de egentlig kan betjene. Ikke la deg rive med for enhver pris.

6. Ikke kjøp den første boligen du kommer over!

Ikke forelsk deg i det første du ser. Du gjør lurt i å gå på noen visninger først for å sondere markedet, finne ut hva som passer for deg og ikke minst danne deg et bilde av hva som er en fornuftig kvadratmeterpris i området du er interessert i.

7. Er du på visning og lurer på om du har sjekket alt du skal?

Bruk den rykende ferske appen «Boligkjøpet». Den finner du på www.boligkjopet.no. Her finner du ordlister over vanskelige ord, gode tips og det viktigste: en sjekkliste du kan bruke på visningen. Huk av svar på spørsmålene som ligger der, og du vil motta en rapport om boligen! Er dette et godt kjøp eller ikke?

8. Og for all del, ikke by på flere boliger samtidig!

Et bud er bindende og du kan ikke risikere å måtte kjøpe to boliger samtidig. Bruk din bankrådgiver og megler til å få mest mulig informasjon og veiledning i prosessen.