Livsstil

- Kvinner opplever mest tidspress

Det er kvinner, småbarnsforeldre og mellomledere som sliter mest med å få tiden til å strekke til, mener forfatter Cecilie Thunem-Saanum.

Cecilie Thunem-Saanum - Foto - Sondre Steen Holvik

Cecilie Thunem-Saanum - Foto - Sondre Steen Holvik

Artikkel av: Karen Thue
5. august 2015 - 11.17

- Alt for mange forteller meg at de er så travle at de føler seg stresset, sier Cecilie Thunem-Saanum, som for tiden er aktuell med boken Tid til alt på Kagge Forlag, til HegnarKvinner.

Særlig rammer stresset småbarnsforeldre og kvinner, mener Cecilie, som til daglig holder kurs og foredrag om tidsbruk, kommunikasjon og sosiale medier.

- Jeg vil anslå at så mange som 80 prosent av alle småbarnsforeldre opplever at de har for stort tidspress i hverdagen sin, sier hun.

- Og dessverre opplever mange kvinner fortsatt et større press enn hva mange menn gjør.

Forfatteren erfarer at det i mange miljøer fortsatt forventes at det er kvinnene som organiserer det sosiale livet på hjemmebane, enten det handler om bursdagsselskaper, vennemiddager eller foreldremøter. Mannen kan ha det minst like travelt på jobb, men han får da lov til å konsentrere seg om jobben.

- Jo flere roller vi skal fylle og arenaer vi skal fordele tiden vår på, jo mer krevende blir det å holde tiden og å beholde roen, sier Thunem-Saanum og fortsetter:

- Kanskje er vi også ”flinkere” til å fortelle om travelheten vår, mens gutta biter tennene sammen og bruker energien på å gjennomføre det de skal? Jeg vet jeg generaliserer nå, men de tradisjonelle kjønnsrollene lever dessverre fortsatt mange steder, sier forfatteren som har personlige erfaring med dette.

- Tidligere var jeg redd for å stille for lite opp, siden det er pappaen som oftest følger til og fra trening, speider og bursdagsselskaper mens jeg er hjemme med lillebror, tar middagslagingen og annet. Nå innser jeg at jeg må la folk få tro hva de vil, men det er fort gjort å kjenne på presset.

Cecilie har lært seg å legge bort «burde-følelsen», noe hun tror menn er flinkere til enn kvinner.

- Vi er på rett vei, men dessverre tror jeg at vi fortsatt vil jobbe mot forventningene til kjønnsrollene i lang tid fremover, sier forfatteren.

En annen gruppe som ofte forteller om frustrerende travelhet som går over i stress, er enslige kvinner uten barn.

- Mange av dem forteller om et stort press fra både arbeidsgiver og venner, fordi de ”bare” har seg selv å tenke på, i andres øyne, sier Cecilie.

«Hvordan kombinerer du topplederjobben med karriere», er et spørsmål mange kvinnelige ledere har fått. Men ifølge Cecilie er det ikke slik at det er topplederne som sliter mest:

- Jeg opplever at topplederne ofte håndterer tidspresset godt. For på veien mot topplederstolen har de måttet lære seg å prioritere.

Ofte er det mellomlederne, gjerne i kombinasjon med småbarnsfasen, som har de tøffeste tidsmessige utfordringene, mener forfatteren.

- Som mellomleder føler mange seg skvist mellom ansatte, kunder og ledelse. Kombineres det med et travelt privatliv blir det for mye for mange.

Den største utfordringen til dem som føler seg stressa er å velge ting bort.

- Men skal en bli god på noe må en tillate seg å være middelmådig, til og med dårlig, på noe annet, slår Cecilie fast. Hun mener at de som lykkes med sine karrieremål ofte er dem som klarer å sette tydelige grenser. Vi får nemlig ikke tid til alt, men vi får tid til alt det viktigste, er budskapet til forfatteren som gjerne deler sine beste tips for god tidsbruk:

1. Lær deg å velge bort. Finn ut hva som betyr mest, hva du vil være god på, på jobben og på hjemmebane.

2. Våg å være dårlig på noe. Først da vil du ha tid og kapasitet til å bli dyktig på det som er viktig for deg.

3. Finn verdiene dine, og ranger dem: Hva betyr mest for deg? Hva er det viktigste du bruker tid på i jobben og i privatlivet? For å klare å velge bort og å prioritere riktig, er dette en essensiell øvelse.

4. Stå fjellstøtt: Vær konsekvent, og litt brutal i valgene dine. Det er medisin mot stress. Slik unngår du å stadig vakle, og dermed ta på deg mer enn du kan levere – om det er avtaler med venner eller en tidsfrist på jobben. Er det viktig for deg å trene, så tren, også når du er for travel. Har du bestemt deg for noe som er svært viktig for deg (og dermed ofte også for dine nærmeste, venner eller kolleger), naviger kalenderen din deretter. Hver gang. Det hjelper ikke bare oss selv, men omgivelsene våre, med slike tydelige prioriteringer.