Livsstil

Dette fjerner depresjon uten medisin

Pasienter med depresjon blir friske etter å holde seg våkne tre hele døgn på en uke og få grundig veiledning i å sove riktig. Et halvt år etter er mer enn 60 prosent fortsatt friske, viser dansk forskning.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Karen Thue
25. september 2015 - 09.17

Danske forskere har studert en enkel metode for å fjerne alvorlig depresjon. Oppskriften lyder: en ukes innleggelse med tre hele døgn uten søvn, kombinert med grundig veiledning og opplæring i gode søvnvaner, skriver Forskning.no.

Forskere fra Københavns Universitet og Region Hovedstadens Psykiatri har testet metoden på i alt 30 pasienter med depresjon. Resultatene viser at 27 uker etter en uke med søvnberøvelse var hele 61,9 prosent av pasientene blitt kvitt depresjonen.

58,4 prosent ble friske rett etter behandlingen. Det var altså flere som ble friske i løpet av et halvt år. Og samtidig var det nesten ingen tilbakefall.

– Vi viser at dette er effektivt, også på de som har vært syke i mange år og ikke hatt effekt av medisiner. Å gjøre slike pasienter, som har vært deprimerte veldig lenge, friske på en uke er ganske stort, sier Klaus Martiny, klinisk førsteamanuensis ved institutt for klinisk medisin ved Københavns Universitet.

Han er hovedforfatter på den nye studien og opplevde hvordan noen av de dypt deprimerte pasientene fikk det mye bedre etter bare et døgn uten søvn, skriver Forskning.no.