Livsstil

- Dette er den største feilen foreldre gjør

Dersom barna er masete er det vi selv som har gjort dem slik, mener firebarnsmor, lektor og forfatter Inger-Lise Køltzow.

Inger-Lise Køltzow - Foto - Guro Skjelderup

Inger-Lise Køltzow - Foto - Guro Skjelderup

Artikkel av: Karen Thue
29. oktober 2015 - 12.43

- Den største feilen mange norske foreldre gjør er å kalle barna masete. Det er stygt, sier Inger-Lise Køltzow, forfatter av boken Tiden med barn som kom ut på Fienschou forlag i sommer.

- Ingen barn er født masete, det er vi foreldre som gjør dem slik. Det er derfor jeg skrev boka slår hun fast overfor HegnarKvinner.

Alt stoppet opp

Køltzow er firebarnsmor, har drevet familiebarnehage, studert pedagogikk og jobber nå som lektor i skolen. Hun har med andre ord både den teoretiske og den praktiske erfaringen til å kunne uttale seg med autoritet når det gjelder barn og oppdragelse.

I Tiden med barn deler hun oppskriften på hvordan man som foreldre både kan nyte tiden med barn, og samtidig skape rom for seg selv og sitt. Det er en formel det har tatt flere år med prøving og feiling å komme frem til.

- Mitt første barn fikk jeg som ganske ung. Det var fantastisk, jeg var helt bergtatt, men jeg fikk jo ikke gjort noen ting. Jeg dusjet ikke engang, jeg stod bare å så på barnet når det sov! Livet stoppet helt opp.

Siden den gang har hun oppdaget teknikker som har gitt et familieliv i større balanse.

- Det er ikke egentlig så vanskelig å nyte tiden med barn hvis man har fokus på det og prøver å være i øyeblikket uten å stresse for mye, understreker hun.

Maksgrense for leking

- Undersøkelser viser at det å få barn ikke gjør oss lykkeligere. Er tidsklemma en av hovedårsakene til dette tror du?

- Vi preges nok av følelsen av at vi ikke har nok tid til barna, og skal kompensere for at de er så lenge i barnehagen. Vi får dårlig samvittighet og føler vi må ha dem i fokus hele tiden, sier Køltzow.

Norske foreldre leker statistisk sett mye med barna sine. Men ikke alle er like glade i å leke, og mange blir slitne av det, forteller forfatteren.

- Det er viktig å leke med barna, det gir dem et fint «lekereportoar». I Norge er vi også veldig flinke til å gå inn i barnas verden. Men lekingen må være ekte og inderlig. Hvis vil later som vi vil leke når vi egentlig ikke vil, så merker barna det veldig raskt. Selv har jeg en maksgrense på femten minutter, ler hun.

- Hva sier du når du ikke orker mer?

- Da sier jeg «Nei nå skal jeg lese litt i boken min!», eller «Nå skal jeg støvsuge, vil du være med?».

Køltzow mener det er viktig at hjemmet er et sted der alle skal kunne slappe av.

- Klarer vi det, er det bra for barna, sier hun.

- For når vi tar våre egne behov på alvor, vil barna lære å gjøre det samme.

Familie for alle

Slitene foreldre vil dessuten oftere ta såkalt «helt barnefri». Problemet med å stadig ta barnefri er at barna kan oppleve seg selv som krevende, helt fra de er veldig små.

- Alle må vi ha barnefri innimellom, men blir det for ofte signaliserer vi til barna at alt må tilrettelegges rundt dem. Spør vi en toåringen om han vil være hjemme og vaske gulv og bake boller, så vil de som regel heller det enn å være i barnehagen.

Etter lanseringen av boka, har Køltzow blitt intervjuet i en rekke aviser. I sommer reagerte mange på hennes budskap om at barn må kunne leke med seg selv i blant, slik at de voksne også får gjort sine aktiviteter. Dette ble oppfattet som en kontroversiell uttalelse.

- Jeg ble overrasket over reaksjonene. Noen mente at hvis man som foreldre skal lese bok eller tenke på seg selv så bør man sende barna til bestemor. Da tenker jeg at vi har fått et ganske idealistisk forhold til tiden med barna. Det er ikke slik at de må være i fokus hele tiden. I en familie skal det være plass til alle!

Arbeid er også samvær

Det er heller ikke slik at alt samvær med barn må være lek, mener Køltzow. I boken vier hun en hel seksjon til arbeid. Hun mener barn kan og skal involveres i dagligdagse gjøremål som å lage middag, rydde av bordet og ta oppvask.

- Jeg har ikke møtt på et barn som ikke liker å hjelpe til. Man må bare finne oppgaver som er utfordrende nok. De klarer veldig mye hvis de får lov. Så er det selvsagt ikke alle dager man orker å lage taco sammen, og da bare dropper man det. 

- Deltar barna også når de blir eldre?

- Ja, da blir de mer selvgående.

Det er viktig å få tid til de eldre barna, understreker forfatteren. Tallene viser at foreldre bare bruker to minutter i samtale og lek daglig på de eldre barna.

- Vi går fra at barna er alt for oss til at de nærmest ikke eksisterer, sier hun.

- Vi spør «Har du hatt det bra i dag», «Var skolen ok», «Har du spist», «Har du husket gymtøyet», og det er det.

Men eldre barn er kanskje ikke like interesserte i å henge med mor og far, hvordan skaper man tid med dem da?

- Husarbeid er en måte, felles måltider er en annen. Også må vi gjøre aktiviteter på deres premisser, for eksempel lage hjemme-spa med tenåringsjenta eller gå på konsert. I tillegg er det viktig med dialog. Mange unge sliter og en av tre har depressive symptomer. Da er det kjempeviktig å prate sammen.

Fornuftige foreldre

- Mange foreldre er bekymret for barns bruk av nettbrett, smarttelefoner og sosiale medier. Hva er din holdning til det?

- Jeg tenker at hvis man er veldig skeptisk til sosiale medier så er det problematisk å la barna ta den kampen for en. Det finnes jo nå Ipader og TV-skjermer i barnehager også. Så dette er kommet for å bli. Dessuten er det ganske lett å styre tiden de minste bruker på dette. Generelt tenker jeg at det som blir igjen av tid i løpet av dagen når man har spist og gjort det man skal, det er det greit at de bruker på sånt. Vi voksne gjør jo også det. Sklir vanene ut får man heller skjerpe inn.

Køltzow tror foreldre i dag er vel så fornuftige og flinke som tidlige generasjoner.

- Vi har hatt barn til alle tider, de har vokst opp på gårder og i byen, og det har gått helt fint. Det å få barn er ingen konkurranse. Som foreldre er det viktig å ikke gi opp seg selv helt, å slappe av med det, og samtidig være den voksne som viser veg. Barn i dag er vant til å få oppmerksomhet, men de trenger livserfaringen vår for finne sin vei.

Nyt tiden

- Til slutt: Er det virkelig ingen barn som er masete?

- Nei, det er det ikke. Hvis vi kaller barna våre slitsomme, så er det vårt ansvar som voksne å gjøre noe med det. Barn er barn, og det er fantastisk og de er her og nå på en unik måte. Det er en gave å leve med barn, og vi må nyte tiden med dem og kose oss med dem. For plutselig er barndommen over.

Les Inger-Lises tekst: Da sønnen min forlot redet