Livsstil

Taiji-mester: Slik blir du rik uten penger

Britiske Pamela Hiley blir headhunted av næringslivet for å lære bedrifter om fokus, balanse og den indre rikdommen.

Pamela Hiley - Foto - Hielke Gerritse

Pamela Hiley - Foto - Hielke Gerritse

Artikkel av: Karen Thue
15. desember 2015 - 12.07

- Hva er egentlig rikdom, spør taiji-mester Pamela Hiley retorisk, mens hun fyller opp to små porselenskopper med kinesisk te.

- Lenge har rikdom vært ensbetydende med det å tilegne seg materielle verdier. Vi vil ha mer og mer, selv om vi vet at det å eie flere ting ikke gjør oss tilfreds i lengden. Derfor vil jeg spørre alle nordmenn: Når er det nok for oss? Når skal vi innse at vi har alt vi trenger, og at tiden er inne for et nytt fokus?

Vi sitter i et stille hjørne av Norsk Taiji-senter i Kirkegata. I et akvarium svømmer to store skilpadder som ifølge Pamela har levd langt forbi skilpadders normale levealder. Det henger sverd og YingYang-symboler på veggene, og i en krok står det bokhyller fylt med litteratur om kunst og meditasjon, Kina, qigong og kung fu.

Pamela tar en slurk av den lille porselenskoppen, som hun har fått i gave av en av sine tre sønner.

- Samfunnet har gått i én retning alt for lenge. Til tross for at vi objektivt sett har det godt her i Norge, og at vi er et av verdens rikeste land, er det mange som kjenner på en smerte. Det er en smerte man ikke kan kjøpe seg vekk fra. Det skyldes underliggende årsaker som vi som samfunn er nødt til å se nærmere på, forklarer hun.

For hvis ikke vi som nordmenn klarer å ha det godt med oss selv, hvem skal klare det da, undrer Pamela, som mener det er på tide at vi retter blikket innover og ser nærmere på sinnet vårt.

- I stedet for å bruke all vår tid på internett, bør vi må jobbe med det interne nettet, det vi har på innsiden av kroppen, sier hun.

«Hearthunted»

Hiley er opprinnelig fra Storbritannia. Hun oppdaget taijiquan - taiji - i studietiden, og har holdt fast siden. Nå har hun drevet Taiji-senteret i Oslo i 35 år. Der lærer hun vekk den urgamle kampkunsten til toppledere, professorer, arkitekter, leger, forskere, studenter og andre interesserte. I tillegg får hun oppdrag fra bedrifter og organisasjoner, som ønsker å lære mer om oppmerksomhet, tilstedeværelse og meditasjon gjennom taiji.

- Jeg synes det er svært viktig å få med næringslivet og topplederne - de som har ansvar for mange mennesker og for store avgjørelser, sier Pamela.

Nylig ble hun headhunted til et helgeseminar for et internasjonalt selskap, som er kåret til et av de beste å jobbe for.

- Jeg liker å si «hearthunted», smiler Pamela.

- Men ja, den bedriften har skjønt at de må ta vare på de ansatte. Det er viktigere nå enn noen gang. Ser man ikke de ansatte, så slutter de bare, fortsetter hun.

Men hvordan overbeviser du norske bedrifter om at de bør velge taiji-kurs som teambuilding fremfor et fyllekalas på Tjuvholmen eller en action-pakket riggbåttur på Oslo-fjorden?

- Fordi de ansatte faktisk lærer noe, i stedet for å drepe hjernecellene sine. De får mer energi, de utvider perspektivet sitt og styrker kroppen. I stedet for å skru av hjernen skrur vi den på! Og hvilken arbeidsgiver vil ikke ha energiske og «påskrudde» ansatte i en tid der produksjonsnivået bare øker og de stressrelaterte sykemeldingene hoper seg opp? Det sier seg selv at det er mange penger spart i å jobbe forebyggende. Medisin eller meditasjon – det er det som er valget vårt i dag, slår Pamela fast.

Hvorfor tror du alkohol er så stor del av vår kultur?

- Jeg tror mange nordmenn prøver å unngå smerte, for de vet ikke hvordan de skal møte den. Derfor bruker de alkohol for å stenge den ute. Det er selvsagt en kortvarig løsning. Med taiji åpner vi opp sinnet - du får en høyere bevissthet i forhold til de utfordringene du møter i hverdagen, og da blir det lettere å takle dem.

Perfekt for vår tid

Taiji skal gi utøverne bedre holdning og balanse, sterkere kropp og et mer balansert sinn. Bevegelsene i taiji krever nemlig høy tilstedeværelse. Gjennom å opprettholde et sterkt fokus, stilner tankene og kropp og sinn får rom til å slappe av og restituere seg. Derfor blir taiji kalt «Meditation in motion», meditasjon i bevegelse, eller også «stillhet i bevegelse». Avslappingen kan styrke kreativiteten. Kampkunsten har ingen religiøs tilknytting, men bygger på daoistisk filosofi.

- Selv om den bygger på en gammel tradisjon, er taiji er perfekt for tiden vi lever i nå, sier Pamela.

- Taiji er selvforsvar, det handler om hvordan vi kan ta vare på oss selv, og beskytte oss mot vår største fiende - egoet vårt. Det er bare når vi kommer ut av ego-tankegangen at vi har mulighet til å reflektere på vår dypere motivasjon i livet, og se at vi alle er knyttet til hverandre.

Det er forsket mye på effekten av taiji, og det later til å være svært mange fordeler med praksisen. I tillegg til å styrke kroppen, gi balanse, kondisjonstrening og fleksibilitet, har den ifølge Harvard også vist seg gunstig i behandling av artritt, beinskjørhet, brystkreft, hjerteproblemer, Parkinsons, slag og søvnproblemer. Kanskje ikke så rart at både Folkehelseinstituttet og Pamelas egen fastlege er blant hennes faste elever.

- Mange må gjennom en krise for å ta tak i livet og stresset sitt. Kanskje har de et hjerteinfarkt, for eksempel, og innser at de må gjøre noen endringer. Men vi trenger ikke gjennomleve kriser for å skape en endring, jeg håper flere vil innse det.

Bli rik - gjør taiji

Som nybegynner i taiji lærer man grunnleggende oppvarmingsøvelser og går systematisk gjennom taijiformen én bevegelse av gangen. Pamela sier elevene hennes ser ut til å slippe tak og bli mer seg selv.

- Buddhistene snakker om å være mindful. Jeg liker bedre uttrykket «mind empty», smiler hun, og fyller på de tomme tekoppene våre med mer te.

Hvis du skal oppsummere – hva mener du er det viktigste taiji kan lære oss nordmenn?

- Å innse at vi har alt vi trenger, opplevelsen av å ha nok, det er en stor realisasjon. Jeg pleier å si «Bli rik –gjør taiji», for slik kan det faktisk oppleves.

Så ekte rikdom er det motsatte av materialistisk rikdom?

- Ikke nødvendigvis. Det er lett å slå fast at velstanden vi har skapt, fungerer på ett nivå. Men det er behov for balanse.

Daoismen sier at vi må «investere i tap», forklarer Pamela. Ved å velge vekk, fjerner vi oss fra grådighet og fra overfladisk materialisme.

- Det er ikke snakk om å endre livsstilen sin, eller å gi opp alt man eier, men gjennom taiji kjenner vi at vi trenger litt mindre enn før. Det er fordi vi lærer å bruke den rikdommen vi allerede har i oss, forklarer hun, og stiller nok et spørsmål:

- Vi har mer enn nok velstand i dette landet. Så hva gjør vi nå, Norge? Hvor går veien videre?

Klart budskap

Det er dette Pamela brenner for å formidle til sine norske elever, og hun håper at flere der ute er klare for taijiens budskap.

- Vi må bruke vår indre visdom, lytte mer til hverandre og være mer nærværende. I stedet for å fokusere på makt og penger, må vi nå verdsette den humane kapitalen, avslutter hun.