Livsstil

"Sunt" vann er ofte fylt med sukker

Aloe vera- og kokkosvand er blitt trendy. Men det er ikke alltid så sunt som man tror.

Artikkel av: Karen Thue
4. mai 2016 - 08.49

Aloe vera- og kokkosvann er blitt trendy, og selges ikke lenger bare i helsekosten, men også i kiosker og butikker. Men hvor sunne er egentlig disse leskedrikkene?

- Det er kanskje litt vitaminer og mineraler i, men det er ikke noe man ikke kan få gjennom frukt og grønnsaker, sier Camilla Udsen, som er matvarerådgiver i det danske forbrukerrådet Tænk til Avisen.dk.

Til gjengjeld er det mye kalorier i helsevann. Det kan skyldes både naturlig sukker som finnes i vannet, men noen av produktene er også tilsatt sukker eller søtningsstoffer. 

Derfor oppfordrer Udsen forbrukere til å være kritiske og sjekke varemerkingen før man kjøper produktet. 

- Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon for at aloe vera- eller kokkosvann har en positiv effekt på helsen din, presiserer overlege Christian Gluud, som er forskningsleder ved Copenhagen Trial Unit. 

- Industrien er igjen ute og forsøker å markedsføre noe som man reelt sett ikke vet om har noen positiv effekt, sier han.

Han mener sukkervannet kan ha en skadelig effekt. For hvis vi tror at vi tilfører kroppen noe sunt og får god samvittighet av å gjøre det, så kommer vi kanskje til å slakke på helsa andre steder. 

- Vi tror det finnes snarveier og quick fixes når det kommer til helsa, men det gjør det bare ikke, sier Vibeke Lund, som er ekspert i ernæring. Men man skal ikke tro man gjør kroppen sin noen tjenester, understreker hun. I stedet skal men behandle fruktvann som brus, og ikke drikke for mye av det, råder hun.