Livsstil

Frukt reduserer risikoen for vanlig kreft

Et høyt inntak av frukt i ungdomsårene er forbundet med lavere risiko for brystkreft senere i livet.

Foto: Scanpix

Artikkel av: Karen Thue
8. juli 2016 - 12.13

Det er ikke noe nytt at frukt og grønnsaker potensielt kan beskytte mot kreft, men forskningsbevisene har ikke vært gode. Og de fleste studiene er gjort på eldre kvinner - en tid av livet der brystvevet ikke er mest sårbart for kreftfremkallende påvirkninger, skriver NHI.no.

Forskerteamet fra USA undersøkte derfor 90.000 sykepleiere over en periode på 20 år. Kvinnene rapporterte om kostholdet sitt i tidlig voksen alder. Forskerne fant at det å spise mye frukt i ungdomsårene, var forbundet med omtrent 25 prosent lavere risiko for å få brystkreft midt i livet.

Spesielt var et stort forbruk av eple, banan og druer i ungdomsårene, samt appelsiner og grønnkål i tidlig voksen alder, signifikant forbundet med en redusert brystkreftrisiko.

Det ble ikke funnet noen lignende reduksjon i risiko blant dem som drakk fruktjuice.

Forskerne sier funnene er i tråd med kreftforebyggingens råd om å spise mer frukt og grønnsaker, og at forskningen tyder på at matvalget i ungdomsårene kan være spesielt viktig.

De advarer imidlertid at det trengs mer bevis for å kunne trekke klare konklusjoner angående sammenhengen mellom ungdommers inntak av frukt og grønt og kreftrisiko. Men det er kjent at disse matvarene er gunstige for helsen, så arbeidet med å øke forbruket blant mennesker i alle aldre bør fortsette.