Livsstil

Dette hjelper best mot depresjon

Det er vanskelig å finne en behandling som virker bedre på depresjon enn placebo, viser forskning.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
19. april 2017 - 07.50

Ifølge utallige studier og forskningsgjennomganger er elektrosjokk (ETC) det eneste som fungerer bedre enn placebo mot depresjon, skriver forskning.no, og viser til Poul Videbech, depresjonsforsker og professor i psykiatri ved Københavns Universitet:

- Hvis man ser på gjennomsnittseffekten sammenlignet med placebo, er det stort sett ingen behandlinger som virker - heller ikke psykoterapi. Da er elektrosjokk det eneste som virker, og det kan man selvfølgelig ikke tilby som standardbehandling.

Samme virkning

Psykologsamtaler og medisiner er de to typene behandling myndighetene dekker ved depresjon. Men forskningen viser ifølge nettstedet at en sukkerpille har samme effekt.

- Vi kan diskutere om det er helt virkningsløst å bruke SSRI*, og om vi skal slutte bruke det. Det ser ut til at effekten er begrenset. Det gjelder imidlertid også psykoterapi, som heller ikke er bedre enn placebo, sier Stig Poulsen, ifølge forskning.no.

Han er forsker på evidens innen psykoterapi ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet i Danmark.

En stor del av forskningen innen feltet har sammenlignet behandling med medisiner på kort og lang sikt.

*SSRI, SNRI og lignende medikamenter brukes mot depresjon, og virker ved å øke mengden av eller følsomheten for nevrotransmitterne serotonin og/eller noradrenalin i hjernen. Kilde: NHI.no