Livsstil

Gir høyere risiko for slag og hjertesykdom

En stor gjennomgang av 15 studier tegner et dystert bilde.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
6. april 2017 - 10.32

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) lider én av syv voksne nordmenn av kroniske søvnvansker, mens hele én av tre sliter en gang i uken.

Nå har en kinesisk forskergruppe analysert 15 forskjellige studier som ser på sammenhengene mellom søvnvansker og slag og hjertesykdom. Forskerne fant ifølge forskning.no en definitiv økning i risiko for å utvikle disse sykdommene hvis man slet med forskjellige typer søvnproblemer.

Det viste seg at de som hadde vanskeligheter med å sovne utviklet den største risikoen. Den relative risikoen økte med 27 prosent for denne gruppen, sammenlignet med folk uten insomnia-problemer, skriver nettstedet.

For de som slet med å sove sammenhengende økte risikoen med 11 prosent, mens forskerne ikke fant en økt risiko for de som våknet for tidlig.