Livsstil

Brannfarlig nattvask i mer enn 500.000 hjem

Eksperter advarer mot å bruke husholdningsapparater om natten. 

Foto: Shutterstock.

Foto: Shutterstock.

Artikkel av: Martine Holøien
23. september 2017 - 10.32

I tre av ti norske hjem blir vaskemaskin eller oppvaskmaskin brukt nattestid eller når ingen er hjemme. En av åtte setter også tørketrommelen i gang før de legger seg eller forlater boligen. Brannfaglige eksperter advarer nå mot denne praksisen.

Verst er barnefamiliene, der 36 prosent bruker vaskemaskiner og 21 prosent tørketromler uten tilsyn, viser en ny spørreundersøkelse TNS Gallup har utført for Norsk brannvernforening, DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og forsikringsselskapet If i anledning Brannvernuka.

Farlig tidsklemme

- Tidsklemma kan være brannfarlig. Husholdningsapparater der varmeelementer og elektronikk møter støv og fukt, kan utgjøre en fare, informerer adm. direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Han viser til at oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og tørketromler har vært kilde til mer enn 180 bygningsbranner de siste fem årene, ifølge statistikk fra DSB.

- Etter komfyren er disse husholdningsapparatene de mest brannutsatte el-apparatene vi har, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If.

Frykter prismotivasjon

Flere og flere får nå automatiske strømmålere, der det åpner seg muligheter for differensiering av strømprisen, og lavere pris på strøm og nettleie om natten enn på dagtid.

- Av hensyn til brannsikkerheten vil vi advare mot et prissystem som dette. Vår bekymring er at forbrukerne vil havne i en skvis mellom billigere strøm og risikofullt strømforbruk om natten, fremholder Rolf Søtorp