Livsstil

Klokkeslettet for når du spiser kan avgjøre vekten

Lege Jøran Hjelmesæth og ernæringsforsker Maria Lennernäs Wiklunder forteller deg når du skal spise for å gå ned i vekt.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Eline Hvamstad
26. september 2017 - 10.20

En ny studie, utført ved Southwestern Medical Center i Dallas, viser at når på døgnet du velger å spise, faktisk kan være like viktig som hva du spiser for å gå ned i vekt, skriver Science Daily og VG.

Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, mener funnene i den amerikanske studien er veldig spennende.

- Det er ikke første gang det har kommet data som sier at dette kan stemme. Det er rett og slett kjempespennende. Det utrolige med dette er at de aller fleste av oss har trodd at det er så enkelt som at antall kalorier du spiser er det eneste som har noe å si for vektnedgang, men det stemmer bare delvis, sier han til VG.

Det er likevel ingen fasit på hva og når man bør spise.

- De fleste av oss holder oss mette mellom tre og fire timer etter et måltid. Dersom vi ødelegger den balansen er det mange som vil spise ekstra mellom måltidene og dermed gå opp i vekt. Min erfaring gjør at jeg anbefaler regelmessige måltider, men det er ikke forskning som sier med sikkerhet at det fungerer best, sier Hjelmesæth.

Når skal man spise hva? 

Hjelmesæth peker på at mange studier viser at man bør få i seg brorparten av dagens kalorier under dagens første måltid, mens ernæringsforsker Maria Lennernäs Wiklunder har laget et forslag til VG på en måltidsplanen som følger din indre klokke:

  • Innta frokost mellom kl.7 og kl.11. Måltidet bør utgjøre 15-20 prosent av ditt totale inntak for dagen
  • Valgfritt mellommåltid. Dersom man trener og har behov for ekstra kalorier, eller har en aktiv jobb.
  • Lunsj bør inntas mellom kl.11 og kl.15. Skal utgjøre 35 prosent av dagens totale matinntak. Spis variert.
  • Valgfritt mellommåltid. Har du en stillesittende jobb er det ikke sikkert du har behov for dette mellom lunsj og middag, men er du aktiv eller holder høyt treningsnivå kan man legge inn et lite mellommåltid.
  • Middag bør inntas mellom kl.15 og kl.19, og minst noen timer før du skal sove. La middagen stå for 25 til 30 prosent av dagens totale matinntak.