Livsstil

Nordmenn snakker heller om sex enn økonomi

Rundt halvparten av de med økonomiske problemer, unngår å snakke om det, viser en fersk undersøkelse. 

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
27. september 2017 - 08.33

At man ikke er i stand til å betale regninger er det mest tabubelagte emnet å snakke om, viser en fersk undersøkelse fra BlueStep Bank. Mer enn hver tredje nordmann oppgir at de mistenker at noen i sin nære omgangskrets har økonomiske problemer. Av disse har nesten halvparten unnlatt å snakke om det.

Psykologspesialist og blogger, Kristina Moberg, mener at årsaken er kulturelt betinget: – Det er et skambelagt tema!

Det handler om å ikke mestre voksenlivet, om sosial status og opplevelsen av å mislykkes, forklarer Moberg. Det er to tema som nordmenn mener er uhøflig å snakke om: sex og penger. Og mange psykologer mener at dette henger sammen, da det handler om å regulere egne behov i tråd med samfunnets normer. Mange med økonomiske vansker vil ha vansker med å snakke om penger, og de med mye forbruksgjeld og høyt forbruk vil ofte ha en tendens til å stikke hodet i sanden. 

Adm. direktør i BlueStep Bank, Rolf Stub, tror at større åpenhet om temaet kan hjelpe mange.

– Mange med vanskelig økonomi opplever at det går utover både livsglede og familieliv. Mange vil nok strekke seg langt for at barna ikke skal bli berørt, og derfor prøver man å opprettholde levestandarden for å ikke la sprekkene i fasaden vises. Da kan det fort bli dyrt, sier han.

Banksjefen er bekymret for de som ikke får hjelp.

– Mange av de tradisjonelle bankene ønsker ikke å hjelpe personer med økonomiske problemer eller med negativ betalingshistorikk. 

Nordmenns mest tabubelagte temaer:

  • Økonomiske problemer - 36 prosent
  • Kriminelle straffbare handlinger - 24 prosent
  • Dårlig selvbilde - 9 prosent
  • Egen seksuell legning - 7 prosent 
  • At man er arbeidsledig/har mistet jobben - 5 prosent
  • Kroniske sykdommer - 4 prosent