Livsstil

Går til kamp mot falske luksusvarer

Et gründerselskap i New York har utviklet et håndholdt kamera som avslører falske luksusvarer.

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Artikkel av: Karen Thue
9. oktober 2017 - 12.55

Et amerikansk gründerselskap har satt seg fore å komme markedet for falske luksusvarer til livs, skriver interaksyon.com.

Selskapet har utviklet et håndholdt kamera som tar bilder på mikroskopisk nivå. Brukt sammen med en smarttelefon, kan man deretter avsløre om et produkt er ekte eller fake. 

Utviklerne har tatt millioner av mikroskopiske bilder av både ekte og falske luksusvarer, og lagret det på en spesiell datamaskin som ved hjelp av kunstig intelligens har lært seg å skille mellom de ekte produktene og de falske.

Det er ett år siden tjenesten ble lansert, og foreløpig har selskapet 200 kunder. Blant dem er bruktbutikker og nettbutikker som får inn varer de vil forsikre seg om er ekte. 

- Noen av kundene våre har vokst med 50-60 prosent. Andre kunder har sagt opp jobbene sine og begynt å selge luksusvesker på nettet. Så hvis vi hjelper både forbrukere og bedrifter, så tror jeg vi er på god vei, sier Vidyuth Srinivasan, sjef og grunnlegger av selskapet, som har navnet Entrupy.  

Markedet for falske luksusprodukter utgjorde opp mot 2,5 av all handel, så mye som 461 milliarder dollar i fjor, ifølge OECD.