Livsstil

Nedgang i dødelighet for lungekreft

Stadig flere lever fem år etter at de har fått diagnosen lungekreft, viser nye tall fra Kreftregisteret. 

Kreftbehandling. Foto: napocska / Shutterstock / NTB scanpix

Kreftbehandling. Foto: napocska / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
22. oktober 2017 - 10.13

Ifølge en rapport som skal legges fram mandag, lever 16 prosent av mennene og 22 prosent av kvinnene fem år etter diagnosen. Det er den beste overlevelsesraten noen gang.

– Vi ser en veldig lovende utvikling for en kreftform der å få diagnosen i praksis var dødsdommen for bare få år siden. I perioden 2012–2016 var fem års relativ overlevelse på 16 prosent for menn og 22 prosent for kvinner, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret til NTB.

Lungekreft er den tredje største kreftformen både blant kvinner og menn i Norge, etter prostatakreft og brystkreft. Mens overlevelsesraten for de to vanligste kreftformene er rundt 90 prosent, er den altså bare 20 prosent for lungekreft. Det er likevel bedre enn noen gang. For 40 år siden var kun 6 prosent av mennene i live fem år etter diagnosen, mens tilsvarende tall for kvinner var knapt 11 prosent.

Årsaken til at flere nå overlever er primært tidligere diagnostisering og bedre behandlingsmetoder.