Livsstil

Fem ting narsissister har til felles

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
26. desember 2017 - 10.50

Narsissisme varierer fra person til person. Men psykologer og forskere har funnet frem til noen få egenskaper som gjelder for de fleste narsissister, skriver Business Insider.

  1. De føler seg annerledes fra andre. Craig Malkin, foreleser ved Harvard Medical School og forfatter av «Rethinking Narcissism», mener at alle narsissister på en eller annen måte skiller seg fra mengden. En måte å maskere et ustabilt selvbilde på. Eddie Brummelman, utviklingspsykolog og stipendiat ved Stanford University, fortalte Psychology Today at mens narsissister føler seg overlegen mot andre, «er de ikke nødvendigvis fornøyd med seg selv som person».
  2. De mangler empati. Ifølge psykolog Joseph Burgo er dette det fremste tegnet på at personen er en narsissist. De mangler evnen til interesse og følelser for andre mennesker.
  3. De trenger at mennesker beundrer dem. Psykoterapeut Kathleen Schafler sier at narsisisster krever at andre mennesker ser opp til dem. Schafler skrev på Business Insider at en narsissist kan «forvente at folk skal slippe det de har i gulvet når de møter opp på en fest eller ved en anledning og blir ofte overrasket hvis folk ikke gjør det».
  4. De bryr seg om status. Ifølge psykolog Elinor Greenberg er dette et av de rød flaggene. De viser at de er ekstremt opptatt av sin egen og andre sin status og kan for eksempel kommentere «vet du hvor rik han er?»
  5. De er for selvopptatte til å høre på deg. Hvor bra eller dårlig en person lytter, er en indikator for narsissisme, ifølge psykolog Susan Heitler. Hva narsissisten vil ha og hva han/hun vil si er det som er viktig i samtale med andre.