Livsstil

Legger du på deg av å spise sent på kvelden?

Ekspertene er enige.

Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

Artikkel av: Martine Holøien
24. januar 2018 - 13.43

- Det finnes ingen «offisielle» anbefalinger om at du ikke bør spise etter et bestemt tidspunkt, og det er heller ikke dokumentert som jeg kjenner til, sier Jannicke Borch Myhre, kostholdsforsker ved Universitetet i Oslo, til KK.no.

Hun får støtte av personlig trener og ernæringsfysiolog Beate Rosvoll Eidissen som også forteller at det imidlertid ikke er så bra å spise for mye rett før sengetid.

- Det vil da ta lenger tid å fordøye maten. I tillegg kan et tungt måltid før sengetid gi dårligere søvn fordi at kroppen må jobbe mye med å fordøye, sier Rosvoll Eidissen til KK.no

Også Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog ved OUS, forteller at et for stort matinntak rett før leggetid kan påvirke søvnen.

- Det er viktig å bevare en god søvnrytme for å kunne fungere i hverdagen. Det kan man unngå ved å spise et par timer før leggetid, mener hun.

Rosvoll Eidissen forklarer at det ikke har noen konsekvenser for vekten å spise etter et spesielt klokkeslett på kvelden, men at det er det totale kaloriinntaket som spiller størst rolle.

- Det som er avgjørende er inntak av kalorier og forbruk av energi, ikke når på dagen du spiser maten. Kroppen «gjør opp» regnskapet over tid, sier Rosvoll til KK.no