Livsstil

Skiferien til nordmenn er ikke alltid helt skadefri

Det er store forskjeller på hvor kvinner og menn får skadene i skibakken.

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Artikkel av: Martine Holøien
14. januar 2018 - 08.17

Mange nordmenn unner seg en utenlands skitur i vinterhalvåret, for eksempel i Sverige eller i Alpene. De siste tre sesongene har over 11.000 nordmenn reist på skiferie til Alpene med STS Alpereiser, og ifølge turoperatøren vil de se en økning på syv prosent i årets sesong.

- Skader du deg i en skibakke i Norge, så slipper du unna med en liten egenandel. Skulle du derimot være uheldig i utlandet, så må du bruke forsikringen din og da er det ofte SOS International som hjelper deg, sier skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, Therese Nielsen.

Stor forskjell på menn og kvinner

- Når vi deler skadene på kjønn så ser vi en markant forskjell de siste tre sesonger. Kvinner i Norden har flest skader på bein, ankler og føtter, mens nordiske menn i langt høyere grad har skader på overkroppen, sier divisjonsdirektør i SOS International, Karin Tranberg.

Hele 75 prosent av skadene som kvinner pådrar seg er på bein, ankler og føtter, og av disse er 52 prosent av skadene i kneleddet. Menn derimot har 48 prosent av skadene er på overkroppen og det går verst ut over skuldre og kravebein.

- En teori er at det krever mer aggressiv kjøring for å få skader på overkroppen. Det kan også ha sammenheng med at damer gjerne har mindre muskelkraft i beina enn det menn har. En annen teori er at det er flere alkoholpåvirkede menn i bakkene enn damer, sier Nielsen.

Passer på hodet

- Vi har ikke statistikk på bruk av hjelm, men vi ser at det er veldig få hodeskader de siste tre årene. Våre leger melder om at skiturister fra de nordiske landene har blitt mye bedre til å bruke hjelm de siste ti årene, sier Karin Tranberg.

I følge statistikken til SOS International er dette skiskadetoppen blant nordmenn de siste tre årene:

  • Kneledd: 30 prosent 
  • Legg, ankel og fot: 20 prosent
  • Skulder, overarm og kragebein: 16 prosent
  • Albue, underarm og hånd: 9 prosent
  • Lårbein og hofte: 7,5 prosent
  • Nakke, rygg og bekken: 5,5 prosent
  • Hode: 5 prosent
  • Brystkasse: 4,5 prosent
  • Uspesifisert/ flere områder: 1,5 prosent
  • Mage: 1 prosent