Livsstil

Henrik Dahl Jahnsen er Norges beste vinkelner 2018!

Artikkel av: Svein Lindin / Kapital
4. februar 2018 - 20.08

Henrik Dahl Jahnsen er Årets beste vinkelner! Henrik til daglig på Bølgen & Moi i Kristiansand. På andreplass kom Francesco Marzola og tredjeplassen tilfalt Simon Zimmermann

Oppgavene som må til for å bli  for bli Norges beste vinkelner

Alle deltagerne var spente i ukevis før konkurransene. Nervene var i høyspenn før det hele startet på Latter på Aker Brygge. Norges beste vinkelner skulle kåres. 

Konkurransen startet tidlig på morgenen. Klokken 0930 stilte kandidatene opp i full sommelier uniform og klare for dyst. 

Bak alle påmeldingene ligger årevis med trening og dedikasjon til å trene på å bli Norges beste vinkelner 2018.  

Kvartfinalen besto av teoriprøve  med 50 spørsmål som  deltagerne måtte  svare på i løpet av 45 minutter. Deretter følger en skriftlig blindsmaking med 2 viner + 2 produkter som deltagerne må løse på under 24 minutter.   

Etter noen nervepirrende øyeblikk sto man igjen med de samme deltagerne som i 2017. Overraskelsen var ikke stor når Merete Bø kunngjorte finalistene.  Finalistene har konkurrert før. 

Francesco Marzola fra Park Hotel Voss, Simon Zimmermann fra Happolati i Oslo og Henrik Dahl Jahnsen fra Bølgen & Moi i Kristiansand. En trio av de beste i Norge, men hvem vil vinne  i 2018?

På scenen

Første oppgave for alle finalistene var å gjennomføre 5 vinkelner oppgaver på under 26 minutter foran et fullsatt sal. Blindmaking av 10 ulike glass hvor man skal beskrive på best mulig om hva det er, hvor det kommer fra og hvilken kvalitet det er. 

Deretter skal det dekanteres en magnum flaske vin og samtidig varme den litt opp da den er for kald for de  6 gjestene på scenen.  Overraskelsen er stor hos deltagerne når gjestene avbestiller og ber om å få servert en rødvin fra den nye verdenen.

Så må de identifisere blindt 5 viner som skal settes til en satt meny. Ikke en lett oppgave foran 300 gjester på Latter. 

På skjermen dukker det opp en vinliste som alle feilene skal finnes og påpekes.  

Neste oppgave for finalistene var å svare på 10 spørsmål i et rasende tempo hvor kunnskapen om vinpersonligheter, druer , vinregioner og produsenter skulle treffe 100% . Stemningen  blant publikum sto i taket under kahoot konkurransene som foregikk under pausene.  

De andre deltagerne

De andre deltagere til i NM 2018 var Aleksander Iversen fra Omakase Oslo, Chris Midtun fra Colonialen i Bergen, Christian Engfer fra Kamai i Oslo,Francesco Marzola fra Park Hotel på Voss, Henrik Dahl Jahnsen fra Bølgen & Moi Kristiansand, Jonathan Lundgren fra Fish & Cow i Stavanger, Kim H. Rønning fra Cru Vin & Kjøkken i Oslo, Simon Zimmermann fra  Happolati i Oslo og gjestedeltager Vuk Vuletic fra Serbia»