Livsstil

Nicolai Tangen gir bort 450 millioner

Fondsforvalter og milliardær Nicolai Tangen gir bort nye 450 millioner kroner.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Øystein Byberg
12. februar 2018 - 06.45

Fondsforvalter og milliardær Nicolai Tangen (51), som er basert i London, overfører ifølge DN ytterligere 450 millioner kroner til stiftelsen som står bak milliongaven til en omstridt kunstsilo i Kristiansand.

– Jeg har alltid holdt en lav profil, og det har jeg også tenkt å fortsette med. Men når jeg gir en så høyprofilert gave, må jeg fortelle om bakgrunnen, for å unngå å bli mistenkeliggjort. Og selv når jeg forteller om bakgrunnen, blir jeg mistenkeliggjort. Så du kan jo tenke deg hva som ville skjedd om jeg ikke sa noe, sier Tangen, som står bak Ako Capital.

Tangen har på under et år gitt stiftelsen Ako Foundation rundt 550 millioner kroner,  noe som betyr at den sitter på verdier for nærmere 1,1 milliard kroner.

I DN-intervjuet sier Tangen at han gir bort en større andel av det han tjener.

- Det gjør jeg fordi det er så utrolig mange gode prosjekter, både i Norge og andre land, som jeg har lyst til støtte. Men, du, jeg har ikke lyst til å snakke om penger. Jeg vil heller snakke om kunst.

– Det startet for 25 år siden. Det første skikkelige verket jeg kjøpte, var et Johs Rian-bilde. Så ballet det på seg, og jeg fikk ganske raskt inn flinke rådgivere som hjalp meg. Jeg har siden kjøpt flere tusen verk, men bare solgt tre. Det er blitt en ganske stram samling. Og det som særlig har fascinert meg, er verk fra det abstrakte modernistiske gjennombruddet fra 1930-årene og utover, sier Tangen til avisen.