Livsstil

Lavkarbo kan forkorte livet med 4 år

Styrer du unna karbohydrater?

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Artikkel av: Eline Hvamstad
25. august 2018 - 08.31

En fersk undersøkelse nylig publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet viser at det å spise for lite karbohydrater kan forkorte livet med fire år, skriver Dagbladet. 

- Funnene våre viser at lavkarbodietter basert på animalske matvarer, dietter som er utbredt i Nord-Amerika og Europa, kan være forbundet med et kortere liv, og ikke bør anbefales, sier Sara Seidelmann, en av forskerne bak undersøkelsen, til The Lancet.

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund, sier til Dagbladet at de anbefaler at nordmenn har et inntak av karbohydrater som utgjør mellom 45 og 60 prosent av energiinntaket:

- Lavkarbo har vært oppe til diskusjon flere ganger. I fjor bad vi Nasjonalt råd for ernæring om å se på dokumentasjon knyttet til mettet fett og helse, og konklusjonen var entydig: For mye mettet fett er tett knyttet opp til hjerte- og karsykdommer, og har i så måte forsterket vårt eksisterende kostholdsråd:

- Vi oppfordrer til å ha et balansert inntak av karbohydrater og at man fortrinnsvis går for grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, sier Granlund til Dagbladet.