Motor

- Bruktbilprisene vil fortsette å falle

Dagens eiere kan tape penger når prisen på Mercedes E-klasse med 4MATIC dumpes.

Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease i Norge. Foto: Autolease

Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease i Norge. Foto: Autolease

Artikkel av: Øystein Byberg
24. september 2014 - 00.00

Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease i Norge, uttalte tidligere i måneden at han så for seg en devaluering av bruktbilmarkedet fremover. Det ble også trukket frem en rekke faktorer som presser restverdiene.

Mandag ble det kjent at prisen på ny Mercedes E250 4MATIC kuttes med rundt 80.000 kroner.

- Devalueringen i bruktbilmarkedet skyldes en rekke overordnede faktorer. Trenden er at bruktbilprisene har falt og vi mener de vil fortsette å falle, noe vi tar hensyn til i våre estimater. Det vi imidlertid ser et eksempel på her, er en kampanje hvor Mercedes kutter prisen for å øke markedsandelen i 4x4, sier Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease Norge, til Hegnar.no.

- Har dere tatt høyde for slike priskutt når dere har beregnet restverdier?

- Autolease setter restverdier basert på overordnede trender i markedet. Å forutsi kampanjer er ikke mulig for oss, men vi gjør gjennomsnitts-vurderinger basert på at det av og til dukker opp kampanjer, som Mercedes altså er et eksempel på. Generelt har vi tatt høyde for denne typen hendelser i restverdivurderingene. Med en portefølje på rundt 35.000 biler så er det totalen som teller, sier Marthinsen.

- Har dere mange E-klasse med 4MATIC i deres portefølje?

- Vi har begrenset antall Mercedes E-klasse med 4MATIC i porteføljen som nå trolig ikke blir lønnsomme for oss, sier Autolease-toppen, og legger til at alle som i dag eier en relativt ny Mercedes E-klasse med 4MATIC har en bil som trolig er mindre verd.

- Denne typen kampanjer kan skape en del støy på markedet. Mercedes er ikke alene, også andre merker og modeller gjør det samme. Vi mener det er positivt med stabilt gode og konkurransedyktige priser heller enn kortvarige og ekstreme kampanjer, det siste svekker annenhåndsmarkedet. Det er også utfordrende for kundetilfredsheten generelt og spesielt for de som har kjøpt en modell like før prisen kuttes, sier Marthinsen.

Mercedes E250 4Matic