Motor

Biltest

Ja, vi elsket dette AMG-beistet!

Dette er definitivt ikke noen kjip fattigmanns-AMG! Vi gliser fortsatt!

Artikkel av: Øystein Byberg
27. februar 2017 - 11.42

Du verden de må være stolte!  Ingeniørene i Affalterbach. Mennene og kvinnene som har skapt verdens flotteste lyd! Lyden fra AMG-motorene.

Det slår aldri feil. Står bokstavene AMG på en bil vi låner går vi rundt med et glis i flere uker etterpå.

Denne gangen har vi sett nærmere på (altså først og fremst kjørt!) en praktisk familiebil i C-klasse-innpakning. Det dreier seg om stasjonsvogn-utgaven av C 43 AMG.  Vi tenkte kanskje det var en litt kjip fattigmanns-AMG for de som ikke har råd til C 63 AMG. Det er det ikke!

Vel og merke må du nøye deg med en V6-er (men med biturbo), på 367 hk, men det er absolutt ingenting kjipt med bilen. Tvert imot.

Vi har jo naturligvis fortsatt den oppfatning at jo flere hestekrefter, jo bedre, men du trenger strengt tatt ikke de 476 hestene en C63 har eller ytterligere 34 hester fra en C63 S. V8 er naturligvis kult, men en C 43 AMG holder i massevis for de aller fleste, i alle fall på vinteren. (Vi endrer sikkert oppfatning når veiene blir tørre...)

Mens C 63 er en spinnvill pitbull som glefser til deg og gjør deg livredd, er det betraktelig lettere å tøyle en lydig C 43, av den enkle grunn at den har litt færre hestekrefter, men først og fremst fordi den er utstyrt med Mercedes’ eminente 4MATIC firehjulstrekk.

Ved banekjøring vil du kanskje forbanne de ekstra kilene 4x4-systemet påfører, ellers er det bare en fordel i Norge.

Les også: Fullstendig galskap på fire hjul!

Før vi fyrte opp bilen første gang tenkte vi at AMG sikkert hadde holdt en del igjen på denne bilen, for ikke å ødelegge for toppmodellen. Vi hadde forventet en viss putring fra eksosanlegget, men ble litt slått i bakken da vi umiddelbar etter oppstart satte den i det som nok er standard-oppsettet for mange AMG-entusiaster; Sport +. Du verden for en lyd! Selv når du daffer sakte gjennom bygatene får du den herlige lyden som gir de bredeste smilene.

Og i tunneler blir opplevelsen enda råere. Fantastisk.

Det finnes en komfort-innstilling på bilen også. Vi prøvde også, i alle fall i to minutter i løpet av vår testuke. Det er mest en «ikke irritere naboen for mye»-knapp som er grei å ha dersom du kommer hjem sent på natt og ikke vil vekke hele nabolaget.  Og så er det en «der står det jaggu meg en politibil»-knapp, for de gangene man ikke vil tiltrekke seg unødvendig oppmerksomhet.

PS: Det er mulig å kjøre AMG-en helt lovlydig, naturligvis. Selv da lager den hissig lyd også ved småkjøring, vel og merke i Sport +. Ingeniørene har lagt inn litt rusing av turtallet her og der selv når du knapt nok rører gasspedalen. Vi elsket det!

Vi vil ikke kalle C 43 AMG anonym, i alle fall ikke med motoren i gang, men for uvitende ser det ut som en hvilken som helst annen stasjonsvogn, riktignok litt senket og med fire potter bak. Dermed blir det litt ulv i fåreklær-takter.

De praktiske argumentene skal vi ikke dvele for mye med denne gangen. Ja, den er praktisk. Stasjonsvogn. Baksete. Et helt ok bagasjerom. Og alt det der.

Dermed er C43 AMG stasjonsvogn det perfekte kompromisset i en familie. Far (eller mor) får sportsbil, mor (eller far) får den praktiske bilen som man kan kjøre ungene til barnehagen eller trening i. Og med 4MATIC er fremkommeligheten utmerket (Og trenger man ekstra bakkeklaring finnes utmerkede GLC 43 AMG med samme fantastiske drivverk).

C 43 AMG er selveste ungdomskilden, hvor du blir noen år yngre for hver dag som går. Den lager så mye herlig bråk at du nærmest er flau når du kommer ut av tunnelen.

Konklusjon: For en herlig bil!