Motor

Dab-adapter kan sende telefonsamtaler til andre biler

I biler med dab-adapter kan telefonsamtaler plutselig høres over bilstereoen i andre biler i nærheten. Dette fordi signalet i slike tilfeller overføres via FM.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX NB! Modellklarert.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX NB! Modellklarert.

Artikkel av: NTB
31. oktober 2017 - 11.33

Dette oppdaget Ingvild Areklett Mørdre da hun satt i bilkø ved Mosseporten senter og lyttet til musikk på radioen. Plutselig slo det inn en telefonsamtale på bilstereoen, skriver Moss Avis.

– Samtalen vi hørte var helt klar, og det var en toveiskommunikasjon. Dette er jo rett og slett skremmende og skummelt, sier Mørdre som like før hadde fått inn avspillingen av en lydbok.

Årsaken til at blant annet telefonsamtaler kan havne på avveie, er at dersom man installerer en dab-adapter, med mottaker som tar inn signaler over FM-nettet, kobles mottakeren automatisk opp mot frekvensene FM 87,5 eller 87,6.

Dersom man kobler telefonen via denne adapteren, er det mulig at samtalen kan høres av andre.

Skremmende

– Det er ingen sperrer som gjør at det kun er bilen med det aktuelle adapteren som mottar signalene, sier en av landets fremste eksperter på dab, Per Morten Hoff, tidligere daglig leder for IKT-Norge.

– Så lenge risikoen er til stede for at andre hører på samtalen din, så er det skremmende og sjokkerende. Spesielt når man vet at over 40 prosent av bileiere i landet har montert dab-adaptere, sier han.