Motor

Prøvekjørt

Getaway in Stockholm: Luksusbeistet Bentley Bentayga

Sterk som en okse og stille som en mus. 

Bentley Bentayga Diesel. Foto: Hegnar.no.

Bentley Bentayga Diesel. Foto: Hegnar.no.

Artikkel av: Are  Strandli
16. oktober 2017 - 13.47

Da invitasjonen kom fra Autoropa, den svenske importøren av Bentley, Maserati og Ferrari, om å tilbringe en dag med Bentley Bentayga i Stockholm, nølte vi like lenge som den svære bilen bruker fra 0 til 100 – nøyaktig 4,1 sekunder.

-Sign us up!

Bentley Bentayga. Foto: Hegnar.no.

Midt i det sentrale Stockholm der Autoropa har et av sine tre showroom i Sverige, ble vi møtt av beistet Bentayga Diesel, Beltleys første dieselbil. Bilen er en av verdens raskeste SUVer og med en åttesylindret dieselmotor på fire liter yter den hele 435 hestekrefter og oppnår et dreiemoment på solide 900 Newtonmeter(!!) i området mellom 1.000 og 3.250 omdreininger.

Den raskeste SUVen som noen gang er produsert er forøvrig bensinversjonen av Bentayga som leveres med en W12-motor på 608 hestekrefter, og som gjør unna 0 til 100 på nettopp 4,1 sekunder og har en toppfart på hele 301 km/t. Vårt diesel-beist bruker til sammenligning 4,8 sekunder på distansen og kan nå en fart på 270 km/t.  Særdeles brukbart det også for en bil som måler 5,14 meter fra stump til snute og veier 2,6 tonn.

Porsche Cayenne Turbo S bruker til sammenligning 3,9 sekunder fra 0 til 100 km/t , mens toppfarten er på 286 km/t.  

Bentley Bentayga. Foto: Hegnar.no.

Utseendemessig ser den ikke veldig moderne ut. Vi tenker umiddelbart at den er veldig klassisk og veldig britisk. Ikke at det er noe galt i det, snarere tvert imot.

Den har stil og klasse, og detaljer som Bentley-logoen inne i frontlyktene gjør sitt til å sette sitt eksklusive preg på bilen.  Vi må innrømme at vi liker designet meget godt.

Bentley er imidlertid veldig opptatt av at det skal være en sportslig bil til fritidsbruk som skal kunne brukes i forskjellige sammenhenger. Derfor har de til og med lansert en egen fluefiskeutgave med spesiallagde features, blant annet til oppbevaring av fiskestenger, sneller og alt annet som trengs for å lokke en gladlaks på kroken. 

Videre er det en bil for en kundegruppe som er spesielt opptatt av å kunne skreddersy bilen til egen smak og egne behov. Derfor finnes det uendelig mange valgmuligheter når det gjelder utformingen av bilen. Det skal derfor godt gjøres å finne identiske versjoner av Bentayga. 

Bentley Bentayga. Foto: Hegnar.no.

Komfort

Med en V8-motor som yter 900 Newtonmeter, er bilen som en traktor. Det skulle en i alle fall tro basert på motor og ytelser. Da vi satte oss inn i bilen var det imidlertid som å komme inn på et spa, selv med motoren på. For å sitere brandmanager for Bentley i Sverige, Erik Green;

-Man blir jättelugn av at setta sig bakom rattet i den här bilen.

Beistet viser seg å være usedvanlig stillegående, og med massasjefunksjon i de behagelige setene, er det ingenting som gir oss inntrykket av at vi sitter i den kjøremaskinen den faktisk er.

Ikke før vi virkelig begynner å kjøre…

Vel. Ikke med en gang. Den er overraskende stillegående og gjør ikke mye ute av seg inne i byen. Ikke før vi kommer litt ut av den verste rushtrafikken i sentrale Stockholm og ut på litt større veier. Der er den kongen.

-Wow!

Bentley Bentayga. Foto: Hegnar.no.

Bånndraget er ellevilt. Evnen til å både være sivilisert og spinnvill på samme tid er nesten sjokkerende. Den føles smooth og kompakt og er en fryd på landeveien, og når vi virkelig gir gass, kommer dyret, som fortsatt er svært stille, frem.

Noe annet som nesten er sjokkerende er forbruket. Ved blandet kjøring er det oppgitt til 0,8 liter pr mil, og vil lå ikke mye over det på fine svenske landeveier.

Det lave forbruket kombinert med en drivstofftank på 85 liter, gjør at du kan kjøre over 100 mil uten å måtte gå ut av bilen for å fylle diesel.

Akkurat det er faktisk noe av poenget med denne bilen. Du vil egentlig ikke bruke tiden på noe annet enn å kjøre den.

Ellevill utstyrsliste

Ytelsene er elleville. Det er også listen over ekstrautstyr. Den er svært lang og særdeles innholdsrik. På vår testbil er det ekstrautstyr for nær 700.000 svenske kroner, og det inkluderer nær sagt alt som kan tenkes og ikke tenkes, både av sikkerhetsutstyr og annet. 

Det kan nesten bli litt for mye av det gode når bilen skal beskytte deg mot absolutt alt, noe den vet å si i fra om.   

Ellers er den faktisk utstyrt med en egen rampe som trekkes ut fra bagasjerommet som gjør at man kan sitte komfortabelt mens man for eksempel ser på fotballkampen til ungene.

Og når vi er inne på temaet, det blir aldri noe problem å ha med passasjerer på langtur i denne bilen. Baksetene er komfortable, har enorme justeringsmuligheter og hver av de to plassene har en egen 10,2 tommers skjerm som kan underholde både store og små barn.  

Bentley Bentayga. Foto: Hegnar.no.

Håndfull i Norge

Olav Medhus, eier av den norske luksusbilforhandleren Autoxo, forteller til Hegnar.no at de har solgt fem biler i Norge til nå i 2017, men at det vil bli med det i år. Neste år ventes det også at det vil gå noen biler, og da kommer det for øvrig en Bentayga med ledning, en utgave det er knyttet stor spenning til.

Svenske Autoropa venter på sin side å levere et sted mellom 30 og 50 biler i år.

Luksusen, komforten, kjøreegenskapene og ytelsene har sin pris.

Testbilen hadde en prislapp på 221.135 euro, tilsvarende snaue 2,1 millioner kroner, i Sverige.

I Norge starter dieselversjonen på 2.517.000 kroner, mens bensinutgaven starter på 3.130.000 kroner.  Med ekstrautstyr blir følgelig sluttprisen en god del høyere.

På Finn.no ligger det for øvrig ute to stykk svært lite V12-utgaver til salgs for rundt 3,5 millioner kroner. 

Konklusjon

Bentley Bentayga er deilig, rask, rå, komfortabel, stille og ikke minst utrolig stilig.

Den sluker alt fra trange bygater til brede landeveier med den største selvfølgelighet.

Har du noen millioner du skal bruke på bil og vil ha noe litt utenom det vanlige som kan brukes til alt fra jakt i skogen til galla på slottet.

En bil som har krefter til det meste, går bra og likevel byr på det siste innen sikkerhet, komfort og underholdning.

Da er sannsynligheten stor for at du vil finne det du leter etter i nettopp en Bentley Bentayga. 

Bentley Bentayga. Foto: Hegnar.no.