Motor

Sperrer alle sine biler på 180 km/t

Løp og kjøp Volvo før 2020?

Foto: Volvo

Foto: Volvo

Artikkel av: Rune Tryti
4. mars 2019 - 12.56

Volvo Cars’ 2020-visjon, som sier at ingen skal omkomme eller bli hardt skadet i en ny Volvo fra 2020, er en av de mest ambisiøse sikkerhetsvisjonene i bilindustrien. Volvo erkjenner at teknologi alene ikke vil bidra til å nå nullvisjonen og utvider derfor fokuset til å også inkludere bilførers adferd, skriver Volvo i en pressemelding.

Bilprodusenten har derfor besluttet å redusere topphastigheten på alle sine biler til 180 km/t fra 2020.

Høy fart er én av tre hovedutfordringer

Gjennom Volvo Cars’ forskning er det identifisert tre hovedutfordringer knyttet til sikkerhet som står til hinder for at ingen skal bli drept eller alvorlig skadet i selskapets biler. Kjøring i høy fart er en av de største utfordringene.

 - Volvo er en leder innen sikkerhet. Det har vi alltid vært og det skal vi alltid være. Vår forskning viser oss hva som bør adresseres for å sikre at ingen blir drept eller alvorlig skadet i våre biler. Vi vet at å redusere toppfarten som tiltak ikke alene er nok, men det er verdt å gjøre det, om det bare redder ett liv, sier Volvo-sjef Håkan Samuelsson i pressemeldingen.

Jan Ivarsson, sikkerhetsekspert i Volvo, mener det er en utfordring at mange fortsatt ikke forstår farene knyttet til kjøring i høy hastighet.

- Som mennesker forstår vi hvilke farer farlige slanger, edderkopper eller høyder kan utgjøre, men det samme er ikke tilfelle når det kommer til fart. Folk kjører ofte fortere enn trafikksituasjonen de befinner seg i tillater eller de overvurderer egne evner. Vi må fremme bedre adferd i trafikken og hjelpe folk med å innse og forstå at kjøring i høy fart er farlig, sier Jan Ivarsson.