Næringsliv

Cruisegigantene stiger og stiger

Verdens to største cruiserederier, Carnival og Royal Carribean Cruise Line, steg begge med rundt 6,5 prosent på New York-børsen tirsdag. Carnival er nå verdsatt til utrolige 243 milliarder kroner.

18. november 1999 - 06.00

Cruiseanalytikerne har gjentatte ganger advart mot den enorme kontraheringsaktiviteten som har preget cruiseindustrien de siste årene. Men til ingen nytte. De to store gigantene i bransjen, Carnival og RCCL, fortsetter å kontrahere, og det var nettopp nyheten om nykontraheringer som førte til at begge steg med rundt 6,5 prosent på New York tirsdag. Cruiseanalytikerne har gjentatte ganger advart mot den enorme kontraheringsaktiviteten som har preget cruiseindustrien de siste årene. Men til ingen nytte. De to store gigantene i bransjen, Carnival og RCCL, fortsetter å kontrahere, og det var nettopp nyheten om nykontraheringer som førte til at begge steg med rundt 6,5 prosent på New York tirsdag.

- Cruiseanalytikerne har vært altfor negative til alle nykontraheringene i denne sektorene. Slik det ser ut i dag er det ingen grunn til å frykte noe tilbudsoverskudd, sier en megler.

Verdt 243 milliarder

Verdens største cruiserederi Carnival, opplyste tirsdag at de hadde inngått ytterligere to nybyggingskontrakter ved det italienske skipsverftet Fincantieri Cantieri. Dette var den direkte foranledningen til at aksjen steg kraftig på New York-børsen. Oppgangen på 6,5 prosent betyr at verdien av selskapet seg med hele 16 milliarder kroner til utrolige 243 milliarder kroner.

Analytikermat

Også RCCL var opp 6,5 prosent etter at også dette rederiet har lagt inn ordre på to nye cruiseskip. På Oslo Børs har RCCL-kursen steget med over 9 prosent i løpet av to dager, og cruiseanalytikerne jobber nå på spreng med å oppdatere analysene på selskapet. En av disse er Alfred Bergs cruiseanalytiker, Bård Bjølgerud, som den 20. oktober oppgraderte aksjen fra akkumuler til kjøp med et optimistisk kursmål på 425 kroner ved utgangen av året. Bjølgerud så imidlertid allerede i begynnelsen av november hvor båten bar, og han måtte innrømme at kursmålet på 425 kroner nok var litt for pessimistisk.

Han regnet imidlertid med at aksjen ville ta seg en pust i bakken, og nedjusterte aksjen til akkumuler igjen. Det var imidlertid ikke spesielt smart.

Siden nedjusteringen fant sted den 2. november har RCCL-kursen steget med over 7 prosent.