Næringsliv

Norsk Omsorg Forbund/Teletrade - Grådig hemmelig

Norsk Omsorg Forbund/Teletrade casher inn på kreftsyke barn og skryter på seg ikke-eksisterende samarbeid med sykehus og samler inn penger så det griner til kreftsyke barn. Sannheten er at seriøse aktører advarer mot dem.

16. november 2005 - 10.44

"Norsk Omsorg Forbund har kreftsyke og kronisk syke barn høyt på agendaen i sitt omsorgsprogram og vi fortsetter vårt arbeid. Kampen mot kreft er et kontinuerlig arbeid og vi er sterkt engasjert og aktive gjennom forskjellige tiltak".

Slik presenterer Norsk Omsorg Forbund (NOF) prosjektet "kreftsyke barn" overfor potensielle givere. Omsorgsprogrammet deres består tydeligvis av turer til Langedrag Naturpark. Telefonselgerne ringer for tiden febrilsk rundt for å samle inn penger til en slik tur i mars, angivelig den 16. i rekken.

Selgerne hevder innsamlingen bedrives på frivillig basis. Navn på syke barn som kan delta på turene hevder de at de får av sykehusene. Sannheten er at innsamlingen foretas av callsenteret Teletrade, som ingen vil si hvor mye spiser av kaken. Hverken forbundet eller callsenteret er regnskapspliktige til Brønnøysund, og begge nekter å vise regnskaper til Kapital. Buskerud Fylkesskattekontor har nettopp innkrevd foreningens 2003-og 2004-regnskap for bokettersyn.

Ingen av de ansatte vi snakket med ved den aktuelle avdelingen på Radiumhospitalet, har hørt om Norsk Omsorg Forbund. Alle hevder derimot at det er ulovlig å gi ut navn på pasienter. Foreningen skal tidligere ha vært i kontakt med noen på Rikshospitalet, men ingen der kan bekrefte at noen syke barn har vært på tur med dem. Støtteforeningen for kreftsyke barn fraråder folk å gi penger til NOF.

Superhemmelig businessForeningen Norsk Omsorg Forbund ble stiftet i slutten av september 2002. NUFet Teletrade Norge (Norsk avdeling av utenlandsk foretak) ble stiftet få uker senere. Det er et callsenter registrert på samme adresse og telefonnummer som foreningen. Men det er hemmelig. Overfor giverne later NOF som om de arbeider på frivillig basis.

- Til meg sa vedkommende at hun ringte direkte fra forbundet på frivillig basis, sier Lars Erik Berntsen fra Asker, nylig oppringt av NOF. - Hun sa at hun bare hadde deltidsjobb, så hun brukte litt tid på dette. Min første reaksjon når jeg får slike telefoner, er nemlig at jeg ikke gir fem øre hvis den kommer fra et callsenter, fordi en altfor stor andel av midlene går til dem. Folk som bruker fritiden sin og ikke tjener noe på det har jeg derimot respekt for, sier Berntsen.

Respekten er ufortjent. Hemmelig er ikke bare at innsamlingen foregår gjennom callsenteret Teletrade. Hvor stor andel av midlene Teletrade stikker av med, hvor mye de har samlet inn, og hvor mye penger som tilfaller barna likeså.

Overfor Kapital bekrefter Teletrade at de samler inn for Norsk Omsorg Forbund. Men stort mer får vi ikke vite.

- Vi er et selvstendig callsenter og driver med mye forskjellig. Vi har blant annet Norsk Omsorg Forbund, som driver med kreftsyke og kronisk syke barn, sier damen som besvarer telefonen hos Teletrade. Hun sier at de har rundt 30 ansatte og at de delte lokaler med NOF inntil de flyttet for en liten stund siden. - Men det er bare NOF dere samler inn for? - De er det eneste vi samler inn for pr. i dag. Men jeg vil ikke ha noe referert. Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor du ringer. - Fordi jeg lurer på hvor stor andel av midlene som tilfaller formålet. - Det må du nesten snakke med foreningen om, sier damen.

Helge Jensen, daglig leder i Teletrade, vil heller ikke si hvor stor andel av midlene Teletrade stikker av med.

- Ikke på stående fot, jeg har ikke de tallene foran meg, sier Helge Jensen, og ber oss ringe tilbake om noen dager. - Du vet ikke hvor mye dere tar i provisjon? - Jeg vil ikke si noe til Kapital sånn på stående fot. - Men du vil si det om noen dager? - Jeg vil se hva jeg finner ut av dette her. - Dere leverer ikke regnskaper og bedriver litt hemmelighetskremmeri? - Det er vel ikke det da. Men hører du ikke hva jeg sier? Ring meg tilbake om en dag eller to, sier Jensen irritert.

Vi lyktes ikke i å oppnå ytterligere kontakt med Jensen før Kapital gikk i trykken.

På kollisjonskurs Daglig leder Inger Sjuve i Norsk Omsorg Forbund vil på sin side ikke innrømme at Teletrade foretar innsamlingen.

- Overfor giverne påstår dere at innsamlingen bedrives på fritiden, mens dere i virkeligheten bruker Teletrade? - Nei, ikke på fritiden. Men alle selgerne er i NOF eller er ansatt som frilansere, hevder Sjuve. - Teletrade sier dere bruker dem. Dere er også registrert med samme adresse og telefonnummer? - Stemmer det, men det er Norsk Omsorg Forbund som lønner, sier Sjuve, stikk i strid med telefonselgernes påstander til Asker-mannen om at arbeidet er frivillig. - Norsk Omsorg Forbund og Teletrade ble stiftet omtrent samtidig, slik at callsenteret skulle ha noen å samle inn til? - Nei, Teletrade ble stiftet lenge før Norsk Omsorg Forbund, hevder Sjuve, til tross for at Brønnøysundregistrene viser noe annet. - Hvor stor andel av midlene stikker callsenteret av med og hvor mye tilfaller formålet? - Ca. 70 prosent går til formålet. - Kan jeg få se regnskap som bekrefter det? - Selvfølgelig kan du det. Ring regnskapsføreren vår Arild Pedersen, så kan du snakke litt med ham. - Han har din tillatelse til å gi oss regnskapet? - Jeg er ikke noe spesielt glad i sånt, da. Jeg tror jeg vil snakke litt med ham først. - Hvor mye samler dere inn på et år? - Det tør jeg ikke svare på, men spør Arild. - Det koster ikke all verden å dra på slike turer sammenlignet med hvor mye dere samler inn? - Vi reiser ikke bare til Langedrag. Langedrag-turen koster ca. 45.000, men vi reiser jo også på tredagers hotellturer til Oslo og går på Nationaltheatret. Nå skal vi på Pippi Langstrømpe til jul, og de turene koster rundt 180.000 kroner, for da må folk flys ned. - Hvordan velger dere hvilke barn som skal være med? - Vi ringer sykehuset, og så plukker de ut de barna som er friske nok til å reise. - Sykehus gir aldri ut pasienters navn. - Nei. Men jeg får jo navn fordi jeg skal ha dem med på tur. Dette er pasienter som anses som ferdigbehandlet. - Kan du oppgi kontaktperson ved et sykehus? - Nei, det har jeg ikke lyst til. For sykehusene er så strenge. - Har du andre referanser, for eksempel hos Kreftforeningen? - Nei. Vi samarbeider ikke med Kreftforeningen. De vil ikke ha noe med oss å gjøre. De mener vi er useriøse. - Det er kanskje noe i det? - Nei, det er det ikke noe i, sier Sjuve.

Inne til bokettersyn Regnskapsfører Arild Pedersen fikk ikke Sjuves tillatelse til å gi Kapital regnskapet. Han bekreftet imidlertid at Buskerud fylkesskattekontor nylig hentet regnskapene for 2003 og 2004, fordi de skulle inn til bokettersyn. I tillegg røpet han at foreningen samlet inn rundt fem millioner kroner i fjor - som med 70 prosent utdeling altså dekker 78 Langedrag-turer.

- Har du noen idé om hvorfor fylkesskattekontoret skulle granske regnskapene? - Jeg vet ikke. De er kanskje ute etter fordelingsprosenten, akkurat som deg, sier Arild Pedersen. Kontrollsjef Roar Hansen ved Fylkesskattekontoret i Buskerud vil ikke kommentere saken. - Vi kommenterer ikke kontrollene våre, vi har taushetsplikt, sier Hansen.

Fylkesskattekontoret er ikke alene om å vise interesse for regnskapene til Norsk Omsorg Stiftelse. Det samme gjør Støtteforeningen for kreftsyke barn. De fraråder nå folk å gi penger til foreningen.

- Vi får mange henvendelser fra folk som tror at det er vi som har ringt dem, men vi samler ikke inn penger i det hele tatt, sier organisasjonskonsulent Cecilie Qvale i Støtteforeningen for kreftsyke barn. - Andre lurer på om vi anbefaler å gi penger til dem, hvilket vi ikke gjør. Vi har bedt om å få se regnskapet deres, men det får vi ikke, så vi vet ikke hvor pengene blir av, sier Qvale.

Også Kreftforeningen bekrefter at de jevnlig får forespørsler fra folk som lurer på om Norsk Omsorg Forbund har noe med dem å gjøre.

Ved den aktuelle avdelingen på Radiumhospitalet har ingen vi snakket med hørt om NOF. På Rikshospitalet klarer vi i første omgang ikke å finne noen som har hørt om foreningen. Senere er det noen som klarer å spore opp en kollega som har vært i kontakt med dem, men noen turer med syke barn er det ingen som kan bekrefte. Alle vi snakket med, benekter at sykehus kan gi ut pasienters navn.

- Det har vi ikke lov til, så det høres litt merkelig ut, sier en ansatt ved Rikshospitalet. - Hvis foreningen er seriøs burde vel dere ha hørt om den? - Ja, selvfølgelig. Det burde vi absolutt.

En sykepleier ved Radiumhospitalet istemmer: - Turer for kreftsyke barn har gjerne vært arrangert gjennom Støtteforeningen for kreftsyke barn, og det er aldri slik at vi gir ut navn på noen som kan være aktuelle å invitere. Det har jeg aldri hørt om, og kan ikke tenke meg at det forekommer, sier han.

Det ser ikke ut til å bekymre Norsk Omsorg Forbund. Pengene renner inn. Folk er nemlig gavmilde.

- Ja, når de hører at det er barn, så, sier Inger Sjuve.

"Et straffbart forhold"

Forbrukerombudet har ikke hørt om Norsk Omsorg Forbund, men har generelt merket en økning i antall klager på markedsføringen til ulike ideelle og humanitære organisasjoner. Nylig sendte de derfor ut et seks siders brev til flere organisasjoner - deriblant Ambulansestiftelsen, flere ganger omtalt i Kapital - hvor de ber organisasjonene om å innskjerpe rutinene i samsvar med lovverket.

- Rene innsamlingsaksjoner faller dessverre utenfor vår myndighet, sier avdelingsdirektør Gry Nergård i Forbrukerombudet. - Dette må drives som næringsvirksomhet hvis vi skal få gjort noe med det. Det er bare når veldedige organisasjoner foretar seg noe der de selger ting vi kan bruke loven vi er satt til å forvalte, sier hun.

- Er det ikke næringsvirksomhet å opprette et callsenter og samle inn penger? - I henhold til den loven vi har tilsyn med blir ikke dette betegnet som næringsvirksomhet. Hvis man kun samler inn penger til veldedige formål, faller det utenfor det vi har tilsyn med. - Er det lov til å late som om innsamlingsarbeidet foregår på frivillig basis, mens det i virkeligheten er et callsenter som tar seg av det? - Det er ikke tillatt å lyve på seg formålet innsamlingen skal gå til, men dét er et straffbart forhold, for da er du inne på bedrageri. Der er det politiet som må inn med straffelovgivningen. - Det betyr at det er fritt frem, siden politiet ser ut til å ha andre ting å drive med? - Det kan du si. - Dere kan altså ikke ta dem for brudd på markedsføringsloven? - Hvis det er rene innsamlinger, er det tvilsomt om vi kan det. Men med en gang du knytter det til et eller annet medlemskap, abonnement eller salg, er vi der, sier Nergård.

Grådigperer i veldedighetsham

I en lang serie artikler har Kapital avslørt hvilket paradis Norge er for Grådigperer i veldedighetsham. Her er organisasjonene Kapital hittil har omtalt fordi de beriker seg på å ta store deler av nødhjelpen de samler inn:

 • Visjon Bibel Center/VBC-Nødhjelp. Ikke mulig å avlese en eneste Visjon Bibel Center/VBC-Nødhjelp. Ikke mulig å avlese en eneste

  pengegave i regnskapet.pengegave i regnskapet.

 • Salgskontoret Horten. Selger overpriset kontorutstyr til bedrifter for angivelig å gi overskuddet til humanitære organisasjoner som Støtteforeningen for kreftrammede, Ungdom mot narkotika, Landsforeningen til støtte for krybbedød og Foreningen for hjertesyke barn. Kun 20 prosent gis til formålet.Salgskontoret Horten. Selger overpriset kontorutstyr til bedrifter for angivelig å gi overskuddet til humanitære organisasjoner som Støtteforeningen for kreftrammede, Ungdom mot narkotika, Landsforeningen til støtte for krybbedød og Foreningen for hjertesyke barn. Kun 20 prosent gis til formålet.

 • Fulfilment. Samler inn for flere veldedige organisasjoner, blant annet Landsforbundet mot stoffmisbruk og Norsk Barnehjelp, men tar selv inntil 90 prosent av nødhjelpen.Fulfilment. Samler inn for flere veldedige organisasjoner, blant annet Landsforbundet mot stoffmisbruk og Norsk Barnehjelp, men tar selv inntil 90 prosent av nødhjelpen.

 • Tønsberg Kundeservice. Selger overpriset kontorutstyr til bedrifter for angivelig å gi overskuddet til Barnas Beskyttere/Barnehjelpen.no, Landsforeningen for voldsofre og Landsforeningen mot stoffmisbruk. I virkeligheten går i beste fall smuler til formålet.Tønsberg Kundeservice. Selger overpriset kontorutstyr til bedrifter for angivelig å gi overskuddet til Barnas Beskyttere/Barnehjelpen.no, Landsforeningen for voldsofre og Landsforeningen mot stoffmisbruk. I virkeligheten går i beste fall smuler til formålet.

 • Stiftelsen Barnas Vel. Nekter å svare på hvor mye som tilfaller formålet. Stiftelsen Den hjelpende hånd/The Helping Hand of Norway/Ambulanseprosjektet. Nekter å oppgi hvor mye som tilfaller formålet, og har ikke levert regnskaper, selv om de er pålagt det.Stiftelsen Barnas Vel. Nekter å svare på hvor mye som tilfaller formålet. Stiftelsen Den hjelpende hånd/The Helping Hand of Norway/Ambulanseprosjektet. Nekter å oppgi hvor mye som tilfaller formålet, og har ikke levert regnskaper, selv om de er pålagt det.

 • Foreningen Stoff til Ettertanke/Magasin Forlaget/Bolar Gruppen. I beste fall 17 prosent havner i nærheten av formålet.Foreningen Stoff til Ettertanke/Magasin Forlaget/Bolar Gruppen. I beste fall 17 prosent havner i nærheten av formålet.

 • Krimfo Etterlyst/Politibladet Etterlyst. Ikke mulig å avlese en eneste pengegave i regnskapet.Krimfo Etterlyst/Politibladet Etterlyst. Ikke mulig å avlese en eneste pengegave i regnskapet.

 • Teledeal/Barn på norske sykehus/Barn i våre hender. I beste fall 20 prosent går til formålene.Teledeal/Barn på norske sykehus/Barn i våre hender. I beste fall 20 prosent går til formålene.

 • Omsorg Stiftelsen og etterfølgeren Barne Stiftelsen. Nå konkurs. Den nye Omsorg Stiftelsen og etterfølgeren Barne Stiftelsen. Nå konkurs. Den nye

  etterfølgeren heter Barnas Stiftelse/Stiftelsen Barneaksjonen. I fjor utgjorde utdelte midler kun 5,5 prosent av innsamlet beløp.etterfølgeren heter Barnas Stiftelse/Stiftelsen Barneaksjonen. I fjor utgjorde utdelte midler kun 5,5 prosent av innsamlet beløp.

 • Ambulansestiftelsen Norge. Later som om de samler inn til helsevirksomheter i nærmiljøet, mens regnskapene viser at i beste fall 20 prosent tilfaller formålet.Ambulansestiftelsen Norge. Later som om de samler inn til helsevirksomheter i nærmiljøet, mens regnskapene viser at i beste fall 20 prosent tilfaller formålet.

 • Norsk Omsorg Forbund. Later altså som om de samler inn penger til Norsk Omsorg Forbund. Later altså som om de samler inn penger til

  kreftsyke barn på frivillig basis, mens sannheten er at et hemmelig callsenter stikker av med en enda hemmeligere bit av kaken, og at seriøse aktører advarer mot dem.kreftsyke barn på frivillig basis, mens sannheten er at et hemmelig callsenter stikker av med en enda hemmeligere bit av kaken, og at seriøse aktører advarer mot dem.