Næringsliv

Her er Norges mektigste kvinner

Kapital kårer igjen Norges 100 mektigste kvinner. Her er listen som blant annet byr på store overraskelser. Nr. 20 på listen er ny. Hun er 24 år og kommer fra Bjørnheimsbygda utenfor Stavanger.

Celina Midelfart - Foto: Scanpix

Celina Midelfart - Foto: Scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
12. juni 2008 - 08.00

Det er andre gang Kapital kan presentere listen over Norges 100 mektigste kvinner. Listen domineres, i år som i fjor, av kvinner i offentlig sektor.

Det nytter ikke å konkurrere med finansministeren i et land som renner over av oljepenger. Den damen er mektig, uansett målestokk, og en selvsagt vinner i Kapitals kåring av Norges 100 mektigste kvinner.

1. Kristin Halvorsen (47) - Finansminister og SV-leder

Penger er makt, og penger - det disponerer Kristin Halvorsen uhorvelig mye av. Hektisk høykonjunktur og et statsbudsjett på over 1.000 milliarder kroner gir den halvstuderte SV-røveren god anledning til å drysse velvilje over gode formål. Samtidig har hun fortsatt makt til å være kjip overfor regjeringskolleger som gjerne vil ha mer penger til sine departementer.

2. Åslaug Haga (48) - Olje- og energiminister

Makt kan misbrukes, og få er i tvil om at statsråd Åslaug Haga gjorde akkurat det da partifellen Eli Arnstad fikk en fin kontrakt med Olje- og energidepartementet i strid med reglene om offentlige anskaffelser. Energiske Haga har likevel markert seg både faglig og politisk, samt ikke minst tynet verdien av Senterpartiets vippeposisjon til det ytterste.

3. Siv Jensen (39) - FrP-formann (bildet)

Slepen, slu og slagferdig - og kanskje vår neste statsminister? Siv Jensen har ikke hatt problemer med å fylle skoene til Carl I. Hagen som formann i Fremskrittspartiet, hverken som debattant eller som gallup-rytter. Verre er det med evnen eller viljen til å bygge en levedyktig koalisjon på høyresiden. Klarer hun det mirakelet, er den fyldige omtalen i historiebøkene sikret.

4. Nina Bjerkedal (55) - Ekspedisjonssjef

Den mest eminente av alle grå eminenser, supersentralt plassert i drømmejobben for en økonom i det offentlige. Hennes forgjengere som sjef for Økonomiavdelingen i Finansdepartementet er blitt henholdsvis finansråd, sentralbanksjef og sjef for Statistisk sentralbyrå - altså full pott i samfunnsøkonomenes jerntriangel. Nina Bjerkedal er attpåtil siviløkonom fra NHH, riktignok med høyere avdeling.

5. Elisabeth Grieg (49) - milliardær og styregrossist

Hun er milliardær og kunne med god samvittighet konsentrert seg om å forvalte familieformuen, som hun selv har bidratt til å forøke ganske betraktelig. At hun også har påtatt seg tunge verv i Norges Rederiforbund og ikke minst StatoilHydro, røper en kvinne med sans for makt - eller ansvar, som hun selv ville kalt det.

6. Libe Rieber-Mohn (42) - Statssekretær

Landets mektigste statssekretær av hunkjønn, dels på grunn av høy profil og godt nettverk. Jobber under Bjarne Håkon Hanssen (Ap) med integrerings-, innvandrings- og mangfoldssaker. Hun er også leder av Kristiania forumsforening og Arbeiderpartiets innvandrings- og integreringsutvalg.

7. Anniken Huitfeldt (38) - Barne- og likestillingsminister

Fikk jobben som statsråd da Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå i februar. Utdannet historiker, men er ellers en typisk politisk broiler med gode kontakter i partikretser. Leder Arbeiderpartiets kvinnenettverk og er medlem av sentralstyret.

8. Olaug Svarva (50) - Leder Folketrygdfondet

Å forvalte innpå 120 milliarder kroner er å besitte makt. Denne damen kan flytte børskurser og store verdier med et pennestrøk, for ikke å si en telefonsamtale. Er flasket opp i finansnæringen, senest som investeringsdirektør i Sparebank 1 Livsforsikring. Er utdannet MBA og autorisert porteføljeforvalter fra Norske Finansanalytikeres Forening.

9. Gunn Wærsted (53) - Administrerende direktør

Hver gang det er en ledig toppjobb i finans, kommer Gunn Wærsteds navn opp. Flinkis og siviløkonom fra BI som har gjort en god jobb med å lede selskaper som Vital og Sparebank 1 Gruppen. Og nå bestyrer hun Nordea Bank Norge. Så hvorfor er hun blant de få som ennå ikke har eget oppslag på Wikipedia?

10. Anne Aasheim (46) - Sjefredaktør

I snart to år har hun vært sjefredaktør i evig plagede Dagbladet, som har snublet fra krise til krise. Også Aasheim har derfor fått i oppgave å kutte kostnader - og bemanning, hvilket sjelden er populært. Blemmefri har hun heller ikke vært. Men hun har demonstrert god gjennomføringsevne. Noen vil kalle det maktutøvelse.

11. Kristin Skogen Lund (41) - Administrerende direktør

Aftenpostens administrerende direktør har gått fra ung og svært lovende til erfaren og ganske så mektig. Til det siste bidrar også det ferske forslaget om fast styreplass i industrikonsernet i Orkla. Det vil gjøre henne enda mer synlig.

12. Liv Signe Navarsete (49) - Samferdselsminister

Samferdselsministeren har mange penger å fordele og enda mer penger på ønskelistene rundt omkring. Det sikrer både makt og en nærmest konstant misnøye på mange hold. Men det gjenstår å se hvilket monument over seg selv <I>denne<P> samferdselsministeren vil bygge.

13. Sylvia Brustad (41) - Helse- og omsorgsminister

Enda en statsråd som aldri klarer å mette fugleungene sine. Noen vil si at hun viste handlekraft da hun grep inn i striden rundt pasienthotellet på Radiumhospitalet. Andre vil hevde at det var svært populistisk å bla opp millioner for å få saken ut av verden. Men også det handler om makt.

14. Anne-Grete Strøm-Erichsen (58) - Forsvarsminister (bildet)

Aner vi en maktkamp mellom forsvarsminister Strøm-Erichsen og forsvarssjef Sverre Diesen? Det har i hvert fall vært en viss tautrekking om ansvarslinjer, og begge parter har da vist at de liker å få viljen sin. Strøm-Erichsen har ellers kommet greit fra en vanskelig situasjon med norske soldater i Afghanistan.

15. Hanne Harlem (43) - Styregrossist

Om Bente Mikkelsen er mektig, må sjefen hennes plasseres enda et hakk høyere. I rollen som styreleder for det sammenslåtte Helse Sør-Øst har hun demonstrert at hun ikke lar seg pille på nesen, selv om hun kom dårlig ut av mediedebatten og gikk på et prestisjenederlag da det omstridte pasienthotellet ved Radiumhospitalet likevel skulle bygges.

16. Bente Mikkelsen (49) - Administrerende direktør

Sjefen helseforetaket Helse Sør-Øst regjerer over 57.000 ansatte og et budsjett på 47 milliarder kroner. Hun har tidligere vært nokså anonym utad, men fikk virkelig vist sitt ansikt og sin vilje til makt da hun fikk presset ut sykehusdirektør Åge Danielsen, som hadde igangsatt bygging av årets mest omtalte pasienthotell.

17. Gunn Ovesen (54) - Virkemiddeldronningen

Sjefen for Innovasjon Norge sier selv at organisasjonen "har stor innflytelse på næringsutviklingen her i landet." Sikkert er det at den har stor innflytelse på mange enkeltskjebner til gründere og bedrifter, siden den investerer fire og en halv milliard kroner i året.

18. Tove Strand (61) - Sykehusdirektør

Sjefen for Ullevål universitetssykehus hersker bokstavelig talt over liv og død. Hun bestyrer et av Nord-Europas største sykehus, med 45.000 årlige innleggelser, 400.000 polikliniske undersøkelser og en ikke helt oppdatert nettside (sykehusets egne tall er fra 2005). Strand har forøvrig et godt nettverk og styreledervervet i Kronprinsparets Humanitære Fond.

19. Nina Frisak (57) - Regjeringsråd

Formelt har Frisak den mektigste posisjonen i embedsverket. Hva skulle ellers ha klart å lokke en tidligere høyesterettsdommer? Reelt er nok spillerommet noe mindre. Blant kuriositetene kan nevnes at Frisak bestemmer hvem som skal få Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Selv er hun utnevnt til Kommandør med stjerne av St. Olavs orden.

20. Hadia Tajik (24) - Politisk rådgiver

Friskere stjerneskudd har ikke strøket over den politiske himmelen på svært så lenge. Superung, superflink og med alle de rette karakteristika for å gi regjeringen Stoltenberg politiske speiderpoeng. Under Mina Gerhardsens permisjon er det dessuten Tajik som har statsministerens øre.Tajik kommer fra Bjørnheimsbygda utenfor Stavanger. Les mer om henne i ukens Kapital.

21. Gry Larsen (32) - Politisk rådgiver

Gir råd til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Tidligere AUF-leder (2002-2006), nestleder i AUF og sentralstyremedlem i Ap og AUF.

22. Heidi Grande Røys (41) - Fornyings- og administrasjonsminister

Grande Røys (SV) er sjef for en ikke akkurat aktiv konkurransepolitikk.

23. Magnhild Meltveit Kleppa (59) - Kommunal- og regionalminister

Politisk ringrev. Kleppa (Ap) overtok jobben etter Åslaug Haga da Haga erstattet Odd-Roger Enoksen som olje- og energiminister i september i fjor.

24. Tora Aasland (65) - Forsknings- og høyere utdanningsminister

Regjeringen satser knallhardt på utdannelse, sier den, og utnevnte Aasland (SV) til den nyopprettede ministerstillingen i fjor. Styremedlem i Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

25. Erna Solberg (47) - Høyre-leder (bildet)

Sliter med velgeroppslutningen. Tidligere kommunal- og regionalminister. I 2005 ble hun utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

26. Kristin Clemet (51) - Administrerende direktør

Den tidligere utdannings- og forskningsministeren har valgt næringslivet fremfor politikken. Clemet er daglig leder i tankesmia Civita og styreleder i Forskningsparken, Norfund og Plan Norge, samt styremedlem i Universitetsforlaget og Software Innovation.

27. Marie Simonsen (46) - Politisk redaktør

Før Simonsen tiltrådte redaktørstillingen i Dagbladet, var hun leder i <I>VGs<P> debattavdeling og 12 år i Dagens Næringsliv, blant annet som leder av featureavdelingen og London-korrespondent. Et slikt nettverk gir god sitering.

28. Heidi Sørensen (38) - Statssekretær

Statssekretær i Miljøverndepartementet under miljøvern- og utviklingsminister Erik Solheim. Medlem av Energi- og miljøkomiteen og styret for Oslo SV.

29. Helga Pedersen (35) - Fiskeriminister

I tillegg til å være regjeringens yngste statsråd er Pedersen nestleder i Ap. Skal spådommene om en lysende politisk karriere bli enda bedre oppfylt?

30. Anette Olsen (51) - Skipsreder

Leder familieselskapet Fred. Olsen & Co. som femte generasjon i Olsen-familien. Styreleder og styremedlem i en rekke selskaper, blant andre Ganger Rolf, Bonheur og NHST Media Group.

31. Ingvild Myhre (51) - Administrerende direktør

Sjef i Network Norway. Styrenestleder i Norsk Tipping og styremedlem i blant andre Backe, Data Respons, Multiconsult, Telecomputing, Simrad Optronics og Folketrygdfondet.

32. Åse Aulie Michelet (55) - Administrerende direktør (bildet)

Før Michelet overtok sjefsstillingen i Marine Harvest, ledet hun GE Healthcare. Styremedlem i Orkla, GE Vingmed Ultrasound og nestleder i et par selskaper innen Marine Harvest-sfæren. I Marine Harvest har hun betraktelig høyere eksponering enn før.

33. Gro Bakstad (41) - Konserndirektør

Bakstad er sjef for økonomi og finans, strategi og utvikling i Posten Norge. Ble kåret til årets økonomileder i 2007. Styremedlem i blant andre Ergogroup, Farstad Shipping og Gassnova. Hvor får vi se henne om noen år?

34. Vibeke Hammer Madsen (52) - Administrerende direktør

Administrerende direktør i HSH (Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon). Styremedlem i Aker Solutions, Aker Floating Production og <I>VG.<P>

35. Helga Hjetland (60) - Forbundsleder

Aktuell i forbindelse med den nylig avsluttede lærerstreiken - som viste større vilje til makt enn evne til resultater. Hjetland har vært leder i Utdanningsforbundet siden Norsk Lærarlag og Lærerforbundet ble slått sammen i 2001.

36. Sigrun Elisabeth Vågeng (57) - Direktør

Direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, der hun også har jobbet med lederoppdrett av kvinner. Vågeng har tidligere jobbet som direktør i Norsk Hotell- og Restaurantforbund og i Prosessindustriens Landsforening.

37. Marianne Harg (55) - President

Harg er president i Teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna), styreleder i Teknisk Ukeblad Media, Merkur Eiendom, samt styremedlem i Merkur-Trykk og Bergenskonferansen.

38. Bente Slaatten (50) - Forbundsleder

Leder Norsk Sykepleierforbund, styremedlem i sykepleiernes samarbeid i Norden, styreleder i Forsikringskontoret NSF, samt nestleder i Unio Hovedorganisasjonen for Universitets- og Høyskoleutdanna.

39. Ellen Stensrud (54) - Førstesekretær

Stensrud er førstesekretær og styremedlem i LO, samt nestleder i Statkraft og varamedlem i Sørmarka AS. Kjent som "Jern-Ellen", men ikke som perlevenn av Gerd-Liv Valla.

40. Lisbeth Berg-Hansen (45) - Visepresident

Visepresident i NHO og fiskeoppdretter. Har tidligere ledet Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening. Styremedlem i blant andre Aker Seafoods og Fosen Trafikklag.

41. Bente Halvorsen (54) - Hovedkasserer

Hovedkasserer i LO, samt styreleder i blant annet Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening, LO Eiendom, LO-Partner, AFR Eiendom og styremedlem i Sparebank 1 Gruppen, A-pressen og LO.

42. Janne Haaland Matlary (51) - Professor

Norsk statsviter og politiker (KrF). Professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo. Statssekretær i Utenriksdepartementet under utenriksminister Knut Vollebæk (1997-2000). Innflytelse også i høyere sfærer, som pavelig rådgiver.

43. Hanne Refsholt (47) - Konsernsjef

Konsernsjef i Tine. Styreleder i Fjordland og Domstein. Styremedlem i Norsk Landbrukssamvirke og Dagligvareleverandørenes Servicekontor.

44. Anne Birgitte Fossum (48) - Styregrossist

Familieformue kan gi innflytelse. Fossum har styreverv i 31 selskaper. Blant disse er Bluewater Insurance, Norwegian Property, Verdane Capital, Heidenreich Eiendom. Hun er dessuten styreleder i Norsk Investorforum.

45. Siri Hatlen (51) - Konserndirektør

Styreproff og konserndirektør Ny energi i Statkraft. Styreleder i Vinmonopolet, Kongsberg Gruppen og Stiftinga Det Norske Samlaget. Styremedlem i Scanarc og Det Norske Teateret.

46. Synne Syrrist (36) - Styregrossist

Tidligere finansanalytiker i First Securities, nå styreproff med ti ASA-styreverv. Styremedlem i blant andre AGR Group, Faktor Eiendom, Cecon og Nordisk Energiforvaltning.

47. Gunvor Ulstein (39) - Konsernsjef

Konsernsjef og styregrossist i Ulstein-konsernet. Styreleder i Ulstein Verft, styremedlem i Ulsmo og administrerende direktør i Ulstein Mekaniske Verksted Holding samt Ulstein Shipping.

48. Marianne Aasen Agdestein (41) - Stortingsrepresentant

Stortingsrepresentant for Ap. Medlem av Valgkomiteen og Finanskomiteen, Styret for Pensjonsordningen for stortingsrepresentanter, Stortingets delegasjon til EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen.

49. Trine Skei Grande (38) - Parlamentarisk nestleder

Parlamentarisk nestleder i Venstre. Sitter i sentralstyret og regnes som en sannsynlig arvtager etter Sponheim som partileder. Medlem av Familie- og kulturkomiteen, Valgkomiteen og Fullmaktskomiteen på Stortinget.

50. Hill-Marta Solberg (56) - Parlamentarisk leder

Parlamentarisk leder for Ap. Ganske nylig utnevnt til fylkesmann i Nordland. Medlem av Valgkomiteen, Den utvidede utenrikskomité og Utenrikskomiteen. Medlem av Stortingets delegasjon til Nordisk Råd og Stortingets delegasjon for forbindelser med Europaparlamentet.

51. Anne Margrete Blaker (58) - Politisk rådgiver

Politisk rådgiver for Dag Terje Andersen (Ap)

52. Bente Klemetsdal (39) - Administrerende direktør og radioredaktør

Administrerende direktør i SBS Radio Norge. Pangstart som ny ansvarlig redaktør i Radio Norge, men gikk på en liten smell da Medietilsynet nylig vedtok at Radio 1 ikke skulle få fornyet konsesjonen i Oslo og Stavanger. Styreleder i Norsk Lokalradioforbund.

53. Gro Holm (50) - Nyhetsdirektør

Distrikts- og nyhetsdirektør i NRK. Tidligere bl.a utenriksredaktør, programleder i Redaksjon 21 og korrespondent i Moskva.

54. Guri Hjeltnes (54) - Professor

Professor i journalistikk på BI og profilert VG-kommentator. Styremedlem i stiftelsen Fritt Ord. Kjent som mangeårig leder av SKUP-juryen. Medlem av Brurås-utvalget som i 2003 vurderte medienes håndtering av Tønne-saken.

55. Kjersti Løken Stavrum (39) - Redaktør (bildet)

Redaktør i A-magasinet. Gift med Gunnar Stavrum (nettverk er viktig), tidligere juryleder i SKUP. Styremedlem i Oslo Redaktørforening. Fra november 2007 varamedlem i Stiftelsen Tinius, hvilket er mer enn en pynteverv.

56. Wanja Inga-Lill Nicolin (58) - Administrerende direktør

Administrerende direktør i Handelsbanken Norge. Styremedlem i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) og Finansnæringens Servicekontor.

57. Benedicte Schilbred Fasmer (42) - Direktør

Ny direktør for kapitalmarked i Sparebanken Vest. Styremedlem i Oslo Børs og VPS Clearing. Sitter i kontrollkomiteen til Storebrand Bank. Hennes yrkeskarriere spenner bredt fra shipping og nesten ti år i Citibank til Pareto Securities og senest Rieber & Søn.

58. Anne-Lise Hedda Løfsgaard (57) - Administrerende direktør

Administrerende direktør i Finansieringsselskapenes Forening. Er styremedlem i Finansnæringens Hus og Statkraft Forsikring.

59. Marianne Heien Blystad (50) - Styregrossist.

Styregrossist og advokat og partner i NORDIA. Gift med mangemilliardær Arne Blystad. Har styreverv i over 20 selskaper, deriblant Awilco Offshore, Superoffice og Eksportfinans. Medlem av bedriftsforsamlingen i Orkla.

60. Else Bugge Fougner (63) - Høyesterettsadvokat

Tidligere justisminister, partner i advokatfirmaet Hjort. Styreleder i Kommunalbanken, De Nordiske Juristmøter Norge, samt styremedlem i Bertel O. Steen, Midelfart Holding og Oslo Konserthus.

61. Bjørg Ven (62) - Advokat

Advokat i Haavind Vislie. Leder for Kofa. Styreleder i Folketrygdfondet. Nestleder i Telenor. Styremedlem i Vital Forsikring, Orkla, Dagbladet og Norsk Vekst. Leder i Børsklagenemnden. Daglig leder Parkteatret.

62. Kristin Gulbrandsen (56) - Direktør

Direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank.. Styremedlem i Bankenes Sikringsfond.

63. Bente Nyland (49) - Oljedirektør

Ny direktør i Oljedirektoratet etter Gunnar Berge. Varamedlem i stiftelsen Offshore Northern Seas.

64. Anne Merethe Bellamy (45) - Avdelingsdirektør

Avdelingsdirektør for regnskaps- og revisortilsyn i Kredittilsynet, med ansvar for å kontrollere at de børsnoterte selskapene følger regnskapsreglene.

65. Hege Skjeie (53) - Professor

Ble i 2001 Norges første kvinnelige professor i statsvitenskap ved UiO, hvor hun fortsatt holder til. Også fast spaltist i Dagens Næringsliv. Sentral rolle i Makt- og demokratiutredningen 1998-2003 - så hun vet hva dette handler om.

66. Karin Maria Bruzelius (67) - Høyesterettsdommer

Høyesterettsdommer siden 1997. Tidligere departementsråd og ekspedisjonssjef i Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet. Medlem av redaksjonsrådet for Nordic Journal of International Law og Den faste voldgiftsdomstol i Haag. Styremedlem i Tim Greves symposium.

67. Kirsti Coward (67) - Høyesterettsdommer

Høyesterettsdommer siden 1994. Tidligere ekspedisjonssjef i Justisdepartementet. Medlem av det norske styret for De nordiske juristmøter og rådet for stiftelsen IMPACT Forum Norway. Varamedlem til Arbeidsretten. Nestleder i styret for Redd Barna.

68. Liv Gjølstad (63) - Høyesterettsdommer

Høyesterettsdommer siden 1988. Varamedlem til Arbeidsretten. Formann i styret i Rettspresident Helge Klæstad og Lalla Klæstads legat. Medlem av Den faste voldgiftsdomstol i Haag. Styremedlem i Stiftelsen Tidsskrift for Rettsvitenskap.

69. Karenanne Gussgard (68) - Høyesterettsdommer

Høyesterettsdommer siden 1990. Tidligere dommer i Oslo byrett og juridisk sekretær i Høyesteretts kjærmålsutvalg.

70. Hilde Indreberg (50) - Høyesterettsdommer

Høyesterettsdommer siden 2007. Tidligere avdelingsdirektør og lovrådgiver i Justisdepartementet (Lovavdelingen.)

71. Ingse Stabel (61) - Høyesterettsdommer

Høyesterettsdommer siden 2001. Tidligere leder medlem av Stortingets granskningskommisjon for de hemmelige tjenester, lagdommer Eidsivating, nå Borgarting lagmannsrett og likestillingsombud.

72. Toril Marie Øie (47) - Høyesterettsdommer

Høyesterettsdommer siden 2004. Tidligere avdelingsdirektør i Justisdepartementet. Har forfattet to lærebøker i strafferett. Har konsulentoppdrag for Universitetsforlaget.

73. Sylvi Annie Bratten (34) - Politisk rådgiver

Politisk rådgiver for Kristin Halvorsen. Tidligere politisk rådgiver for SVs stortingsgruppe og nestleder/landsstyrerepresentant, Oslo SV.

74. Ine Marie Eriksen Søreide (32) - Stortingsrepresentant

Profilert Høyre-politiker og stortingsrepresentant. Leder av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Tidligere leder i Unge Høyres Landsforbund. Har sittet som varamedlem i Valgkomiteen.

75. Astri Aas-Hansen (37) - Statssekretær

Justisminister Knut Storbergets høyre hånd, som har en enorm oppgave med å følge opp alt det sjefen lover. Partner i advokatfirmaet Elden og leder av juristenes kvinnenettverk.

76. Lubna Jaffery Fjell (28) - Politisk rådgiver

Den unge Ap-politikeren kommer susende inn på listen fra Fjell i Hordaland til vikariatet som rådgiver for Bjarne Håkon Hansen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

77. Trine Synøve Lie Larsen (31) - Politisk rådgiver

Ap-broiler som hjelper kulturminister Trond Giske med betydelig mer enn å klippe snorer, derav betydelig makt i kultur-Norge.

78. Margareth Øvrum (49) - Direktør

Som direktør for Teknologi og ny energi i oljegiganten StatoilHydro leder hun Norges tyngste teknologimiljø.

79. Bente Landsnes (50) - Børsdirektør

Som første kvinnelige direktør ved Oslo Børs er hun dronning av verdipapirmarkedet i dobbel forstand.

80. Siri Austeng (64) - Styregrossist

Driftig styredame med styrelederverv i KLP og bl.a. styreverv i Eidsiva Energi og Rally VM Invest.

81. Heidi M. Petersen (50) - Styregrossist

Solgte Rambøll Oil & Gas og startet sitt eget investeringsselskap. Skaffer seg innflytelse via tunge styreverv, som i Norsk Hydro, Glamox, Norsk Vekst og flere energiselskaper.

82. Alexandra Bech Gjørv (42) - Direktør

Sjefen for Ny energi i StatoilHydro, styreleder i StatoilHydro Venture og styremedlem i bl.a. Schibsted.

83. Anne Carine Tanum (53) - Styregrossist

Solgte bokhandlerkjeden Tanum og ble mektig i form av mange millioner på egen bankkonto. Har skaffet seg ytterligere makt gjennom styreverv i bokbransjen og som styreleder i DnB Nor.

84. Celina Midelfart (35) - Styregrossist (bildet)

Den kvinnen i Norge som har det råeste og mektigste nettverket. Styrer familieselskapene og ble nylig valgt inn som styremedlem i laksegiganten Marine Harvest.

85. Trine Lise Sundnes (38) - LO-sekretær

Fagforeningspamp som representerer serviceforbundet Handel og kontor i LOs ledelse, hvor hun ble valgt inn i 2001.

86. Merete Smith (48) - Generalsekretær

Jurist og sjef for Advokatforeningen. Særskilt oppnevnt meglingsmann - nei, kvinne, bør vi vel presisere - hos Riksmeglingsmannen.

87. Bettina Banoun (36) - Advokat (bildet)

Et råskinn av en skatteadvokat og styremedlem i Wilhelm Wilhelmsen.

88. Mari Thjømøe (45) - Finansdirektør

Siviløkonom med AFA-tittel som er ansvarlig for finansene i KLP Forsikring. Styremedlem i Oslo Børs og VPS Clearing.

89. Anne-Lise Aukner (51) - Administrerende direktør

Administrerende direktør i Nexans Norway, 4,4 mrd i omsetning. Styremedlem i NHO, Norsk Industri, EDB Business Partner og Europacable Norge.

90. Gro Kielland (48) - Administrerende direktør

Adm. dir. for BP Norge. Var ansvarlig for utbyggingen av brønnhodeplattformen Tambar-feltet i Norge. Tidligere forsker ved Sintef, ansvar for sikkerhets- og marineoperasjoner i Statoil og som leder for prosjekter og modifikasjoner i Amoco.

91. Hilde C. Bjørnland (42) - Professor

Professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI. Trekkes stadig frem som ekspert av mediene.

92. Kari Gjesteby (61) - Direktør

Direktør i Veidekke. Styremedlem i blant annet Veidekke, Bjørvika Infrastruktur og Bjørvika Utvikling.

93. Bente Rathe (53) - Styregrossist

Selvstendig næringsdrivende og styregrossist. Har blant annet tre ASA-verv: i Norsk Hydro, Kongsberg Automotive Holding og Powel.

94. Tove Paule (57) (bildet)

I sport og idrett er maktkamp en kjent øvelse, noe Paule bør vite godt, som første kvinnelige president i Norges Idrettsforbund og Norges Olympiske Komité. Valgt inn på Idrettstinget i 2007.

95. Ellen S. de Vibe (55) - Direktør

Direktør i Plan- og Bygningsetaten. Skal fornye hovedstaden, inkludert Oslos nye bydel i Bjørvika, samt få unna innkurvene på søknader. Er det mange på listen som må tåle mer kritikk?

96. Inga Marte Torkildsen (31) - Stortingsrepresentant

Torkildsen (SV) er en profilert kvinneforkjemper og medlem i energi- og miljøkomiteen.

97. Anne Kari Lande Hasle (62) - Departementsråd

Kan si "javel, minister" til helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

98. Anne Breiby (52) - Styregrossist

Tidligere statssekretær som valgte næringslivet fremfor politikken. Styreleder i Sparebanken Møre, nestleder i Folketrygdfondet, styremedlem i Ulstein Mekaniske Verksted, Akva Group, REM Offshore, Kongsberg Satellite Services og Dooria.

99. Hege Norheim (41) - Direktør

Nok en statssekretær som har valgt bort politikken til fordel for næringslivet. Norheim er direktør for reserve og forretningsutvikling i StatoilHydro, samt styremedlem i Nordea, Tomra og Det Norske Teatret.

100. Elisabeth Berge (53) - Departementsråd

Kan si "javel minister" til olje- og energiminister Åslaug Haga.

Du finner oversikten i ukens Kapital sammen med små miniprofiler av noen av Norges mektigste kvinner.