Næringsliv

Trym Riksen: Slik slår du markedet

Ifølge investeringsdirektør Trym Riksen i DnB Nor Private Banking er det fullt mulig å slå konsensus og markedet. Slik gjør du det.

Trym Riksen Foto: Finansavisen

Trym Riksen Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
27. august 2008 - 08.34

"Det er neppe mulig å få med seg alle krumspringene i markedet, men det er fullt mulig å slå konsensus og markedet ved å ta i bruk massenes visdom," skriver investeringsdirektør Trym Riksen i DnB Nor Private Banking i en gjestekommentar i Dagens Næringsliv.

"Da jeg første gang vurderte amerikanske sjeføkonomers prestasjoner, kom jeg på ideen å sammenligne de nyeste estimatene for én enkelt makroøkonomisk hendelse med de tidligst innkomne estimatene. Det er nemlig slik at noen sjeføkonomer offentliggjør sine estimater tidligere enn andre. Min tanke var at det ville lønne seg å høre mest på de nyeste spådommene," skriver Riksen videre.

Ifølge investeringsdirektøren viste hypotesen seg å stemme; de nyeste makroestimatene slo de eldste estimatene med klar margin.

"Dette viser at makroøkonomene suger til seg ny informasjon og endrer forventningene sine som følge av informasjonsstrømmen. Jeg døpte de ferskeste spådommene «hot consensus», og disse estimatene slår Mr. Market, " skriver Riksen videre i kommentaren i DN.

«Ikke kjemp mot markedet», sies det. «Hot consensus» og momentum illustrerer hvordan fiende kan bli venn. Én måte å slå markedet og konsensus på er å la Mr. Market gjøre jobben for deg. Kynisk og kjedelig, men effektivt, avslutter han.