Næringsliv

Oljefondet kaster ut gruvegigant

- Vi vil ikke løpe en uakseptabel risiko for å medvirke til grovt uetisk aktivitet, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen - Foto: Scanpix

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen - Foto: Scanpix

Artikkel av: Odd Steinar Parr
9. september 2008 - 12.28

Finansdepartementet har besluttet å utelukke selskapet Rio Tinto fra Statens pensjonsfond - Utland, går det frem av en pressemelding.

- Det å utelukke et selskap fra fondet er et uttrykk for at vi ikke vil løpe en uakseptabel risiko for å medvirke til grovt uetisk aktivitet. Etikkrådet har konkludert med at Rio Tinto gjennom sin deltagelse i Grasberg-gruven i Indonesia er direkte delaktig i de alvorlige miljøskadene som gruvedriften forårsaker. Det foreligger ingen konkrete indikasjoner på at selskapets praksis vil endres i framtida, og et slikt selskap kan ikke fondet ha eierandeler i, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Gruvekonsernet Rio Tinto Group er joint venture-partner med Freeport McMoRan Copper&Gold Inc. i Grasberg-gruven i Indonesia. Freeport ble utelukket fra fondets investeringsunivers etter råd fra Etikkrådet i fjor sommer.

Mer om beslutningen her.