Næringsliv

Lastet med våpen eller narkotika?

Lasteskipet Arctic Sea, som har forsvunnet i Atlanterhavet, er trolig kapret, frykter det finske rederiet som har hyret skipet.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
13. august 2009 - 22.15

En russisk fagmann tror skipet kan ha våpen eller narkotika i lasten.

4.000-tonneren Arctic Sea var offisielt lastet med tømmer og var på vei fra Finland til Algerie da det forsvant sporløst i juli. Ifølge den britiske avisen Daily Telegraph kan skipet nå være på vei til kysten av Vest-Afrika.

- Jeg tror ikke dette har noe med pirater som kapret en tømmerlast å gjøre. Det er mer sannsynlig at det handler om våpen eller narkotika, sa Mikhail Vojtenkoj i det russiske sjøfartstidsskriftet Sovfratsjt til Daily Telegraph.

«Ingen tvil» Malta-registrerte Arctic Sea er chartret av det finske rederiet Solchart, og rederiets direktør Viktor Matvejev sa samme dag at han er sikker på at skipet er blitt kapret.

- Det er nok ingen tvil om det, mente han.

Skipet har russisk mannskap, og onsdag ble flere russiske marinefartøyer satt inn i letingen etter lasteskipet.

Torsdag hevdet redaktøren for tidsskriftet Sovfratsjt at en russisk fregatt skulle være på sporet av et skip som ligner Arctic Sea, men dette blir avvist av det russiske sjøforsvaret.

Arctic Sea skulle ha anløpt den algeriske havnebyen Bejaia 4. august, men ingen har sett eller hørt fra skipet siden det passerte Den engelske kanal 30. juli.

Ifølge sjøfartsmyndighetene på Malta ble skipet en snau uke før dette bordet mens det befant seg i svensk farvann.

- Åtte til tolv personer som skal ha vært maskert, iført uniformer med ordet «politi» og utstyrt med skytevåpen, kom om bord, sier maltesiske talsmenn.