Næringsliv

Skjulte penger kobles til Øye

Advokatfirmaet Thommessen nekter skattemyndighetene innsyn i transaksjon på 20 millioner kroner. Nå viser det seg at selskapene bak transaksjonen har koblinger til investor Thomas Øye.

Thomas Øye - Foto: Scanpix

Thomas Øye - Foto: Scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
19. februar 2011 - 10.58

Selskaper med koblinger til den omstridte investoren Thomas Øye sto bak en milliontransaksjon som ble skjult vis advokatfirmaet Thommessen. Advokatfirmaet nekter Skatt Øst innsyn i transaksjonen, og tidligere denne uken møttes partene i retten, skriver Dagens Næringsliv.

Øye og møbelhandler Svein Jønsson, som tidligere kjøpte opp alle gjelden i Øyes konkursbo, overførte 20 millioner kroner til Thommessen. Ifølge Dagens Næringsliv ble pengene overført til Thommessens klientkonto for det irsk-registrerte selskapet TND Capital ltd., som ble stiftet bare uker før transaksjonen. Eierne av selskapet er to irske forrestningsmenn, samt Håpet Invest as, som er selskapet til Jønsson som kjøpte Øyes konkursbo.

Pengene ble så overført videre fra klientkontoen til det norske mobilselskapet Yaazz, hvor Øye var en av eierne, skjult gjennom den irske grupperingen First Merchant Capital Group. Også TND Capital ble etablert som en del av den samme grupperingen, og skiftet senere navn til First Merchant Developments Ltd.

Ti millioner fant veien inn i regnskapet til Yaazz, mens de resterende ti millionene ble brukt til å betale ut øvrige småaksjonærer.

"Øye sier at han ikke har noen erindring eller kunnskap om DNs påstander, man at han i alle fall vet at han aldri har sett eller motatt noen penger fra advokatfirmaet Thommessen", skriver Øyes advokat, John Christian Elden, til avisen.