Næringsliv

Her er de heteste IMF-navnene

Hvem blir ny sjef for det internasjonale pengefondet Dominique Strauss-Khan, som ble tatt med buksene nede? Her er de heteste kandidatene.

Dominique Strauss-Khan. Foto: AP

Dominique Strauss-Khan. Foto: AP

Artikkel av: Øystein Byberg
16. mai 2011 - 12.49

I helgen ble det kjent at det internasjonale pengefondets leder, Dominique Strauss-Khan (62), er siktet for seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse. Det betyr at hans dager som IMF-sjefer er talte. Strauss-Kahn vil heller ikke bli den franske republikks neste president. Han har tiligere vært finansminister i landet.

Aswar Prasad ved Brookings Institution i Washington lanserer i et Bloomberg-intervju flere mulige etterfølgere, inkludert Singapores finansminister Tharman Shanmugaratnam, tidligere sør-afrikansk finansminister Trevor Manuel, samt Kemal Dervis, som var økonominister i Tyrkia da landet fikk hjelp fra IMF.

Nicolas Veron ved Bruegel i Brussel sier at det er første gang konkurransen om toppjobben i IMF er så internasjonalt åpen.

IMFs nummer to, John Lipsky,uttalte i forrige uke at han forlater pengefondet når hans periode utløper 31. august. Han fungerer i stillingen i Strauss-Kahns fravær.

Stilingen som nestkommanderende har vanligvis vært besatt av en amerikaner. De to andre toppene i IMF er fra Japan og Egypt, mens en kinesisk statsborger ble utvnent som Strauss-Kahns spesialrådgiver i fjor.

Ifølge Jacob Kirkegaard ved Peterson Institute for International Economics i Washington er det bare én europeer som har en mulighet; Frankrikes finansminister Christine Lagarde, ikke minst fordi hun vil bli den første kvinnelige IMF-sjefen.

Jacob Kirkegaard, a research fellow at the Peterson Institute for International Economics in Washington, said in an interview. He named French Finance Minister Christine Lagarde as one such person, saying she might be "brought into play not as another European candidate but as the first female head of the IMF."

Shen Jianguang, en tidligere IMF-økonom, som nå arbeider ved Mizuho Securities Asia Ltd. i Hong Kong, trekker frem spesialrådgiver Zhu Min som en mulig ny toppsjef.

- Han har rett bakgrunn, sier Shen.