Næringsliv

Oslos gjeld eksploderer

Tenketanken Human Rights Service tror innvandringen kan knekke kommuneøkonomien i Oslo. Gjeldsgraden i kommunen anslås å øke fra 22 prosent i 2011 til hele 76 prosent i 2014.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
3. juni 2011 - 13.20

- Gjelden vil øke voldsomt i Oslo de neste årene, og rekordinnvandringen er årsaken. Oslo kommune bruke konsekvent ordet befolkningsvekst i sine budsjettdokumenter, mens sannheten er at uten innvandring ville Oslo knapt hatt vekst i innbyggertallet, forteller informasjonsleder i tenketanken Human Rights Service, Hege Storhaug, til Finansavisen.

Ifølge avisen står Oslo kommune foran tidenes investeringsløft, og byrådets økonomiplan viser at gjelden skal øke med 13,7 milliarder kroner innen 2014. I 2011 var gjeldsgraden til kommunen på 22 prosent. Om tre år anslås det en gjeldsgrad på hele 76 prosent.

- En innvandrer gir bare 66 prosent av de skatteinntektene som en nordmann gir. En ikke-vestlig kun 49 prosent. Innvandringen gir også kostnader i form av skoler og barnehager. Vi tror ikke denne utviklingen er bærekraftig, sier Storhaug.