Næringsliv

– Norske styrker skal hentes hjem

Norge skal hente hjem kampstyrker fra Afghanistan og erstatte dem med instruktører og rådgivere som skal lære opp afghanske soldater, skriver Stavanger Aftenblad.

Millitæret i marsj - Foto: iStockphoto

Millitæret i marsj - Foto: iStockphoto

Artikkel av: NTB
11. juni 2011 - 08.42

Latviske kampstyrker tar over for norske med det første, sier militærattaché Roy Abelsen ved den norske ambassaden i Washington.

Ifølge Stavanger Aftenblad er det trolig ikke snakk om å redusere antallet norske militære i første omgang. Men de norske styrkene skal fremover konsentrere seg om opplæring, trening og rådgivning til afghanske kolleger.

- Vi har kampstyrker som har kjempet sammen med afghanske styrker. Det vil vi ikke ha lenger. Nå vil latvierne overta dette, sier Abelsen.

NATO-landene er enige om gradvis å overføre sikkerhetsansvaret til afghanske soldater. Målet er at ISAFs kampstyrker skal være ute av Afghanistan i 2014.

Også Norge har holdt fast ved at man gradvis skal trappe ned engasjementet i Afghanistan.

Selv om norske soldater nå først og fremst skal drive opplæring, vil noen av dem fortsatt kunne komme i kamp, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, forsvarssjefens talsmann.

- Personell som instruerer nøkkelpersonell i den afghanske hæren, må være med dem ut og kan komme i kamp sammen med dem, sier han.