Næringsliv

S&P regnet feil - bitter strid om nedgradering

Det hvite hus går i strupen på Standard & Poor's etter avgjørelsen om å nedgradere USAs kredittverdighet. Men byrået nekter for å ha gjort en feil.

Barack Obama - Foto: AP

Barack Obama - Foto: AP

Artikkel av: NTB
7. august 2011 - 08.33

Standard & Poor's avgjørelse om å nedgradere USAs kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+ bygger på en grov regnefeil, hevder tjenestemenn i Det hvite hus og i det amerikanske finansdepartementet. Kredittvurderingsbyrået har simpelthen forvekslet to tall, hevder tjenestemennene.

Regnefeil?

Flere av kildene mener regnefeilen, angivelig på 2.000 milliarder dollar, er så alvorlig at det må settes spørsmålstegn ved Standard & Poor's pålitelighet.

- Størrelsen på feilen, kombinert med Standard & Poor's vilje til simpelthen å skifte hovedbegrunnelse på stedet i pressemeldingen som ble sendt ut etter at feilen var blitt påpekt, gjør meg målløs, sier Gene Sperling, leder i Det nasjonale økonomiske råd i Det hvite hus, i en pressemelding.

Ifølge ham tyder kredittvurderingsbyråets framferd på at det «startet med konklusjonen og tilpasset argumentene deretter».

Avviser kritikken

Standard & Poor's forsvarer på sin side nedgraderingen og benekter at avgjørelsen, som ble kunngjort fredag ettermiddag, bygger på en regnefeil.

- Det forandrer ikke sakens fakta, sier John Chambers, leder i Standard & Poor's kredittvurderingsavdeling, til nyhetskanalen CNN.

Ifølge ham har byrået tatt utgangspunkt i forliket som nylig ble vedtatt i Kongressen om sparetiltak og heving av USAs gjeldstak. Dette forliket legger opp til underskuddsreduserende tiltak med en ramme på minst 2.100 milliarder dollar i løpet av de kommende ti årene.

- Det vil kreve dobbelt så mye som dette å stabilisere forholdet mellom statsgjelden og bruttonasjonalproduktet, påpeker Chambers. (©NTB)