Næringsliv

- 2012 kan være siste år med gull-oppgang

Skeptikerne hyler boble og påstår det er "ubrukelig". Analytiker mener mye tyder på at oppgangen synger på siste vers.

Gullbarer på 1 kg - Foto: Deutsche Bank

Gullbarer på 1 kg - Foto: Deutsche Bank

Artikkel av: Helene Kleppe
25. januar 2012 - 17.17

Er det hold i spådommene om at gullprisene vil legge på seg for 12. år på rad? Kritikerne mener gullprisene er kunstig høye.

- Mye tyder på at 2012 kan være siste år med oppgang i gullprisen, sa råvareanalytiker Bjørnar Tonhaugen fra Nordea som var gjest i Økonominyhetene med Trygve Hegnar. Tonhaugen opererer med en snittpris på 1700 dollar per unse i 2012, altså 50 dollar over dagens priser.

Idag meldte iranske nyhetskilder at Iran skal ha inngått en avtale med India om å betale for oljeimporten fra Iran med gull i stedet for med yen, rupi eller dollar. Slik skal Iran og India forsøke å komme rundt USAs og EUs embargo og oljeboikott som trår i kraft fra 1. juli. Tonhaugen tror ikke denne omgåelsen av embargoen er praktisk gjennomførbar i lengden.

Samtidig som skeptikerne får høydeskrekk av dagens gullpriser, peker analytikeren på at realprisene ved forige topp i 1980, i dag ville tilsvare en gullpris på 2500 dollar per unse.

Økonominyhetene har også vært på BI hvor rektor Colbjørnsen hadde besøk av Olav Thon.

- Jeg mener ikke at vi har noen boligboble. De eneste som kan utløse en slik situasjon må være myndighetene, og så dumme tror jeg ikke de er, sa Thon til HegnarTV. Men Thon syntes myndighetene gjorde mye annet han ikke likte godt: Den legendariske gründeren nærmest advarte studentene mot byråkratiet. Til HegnarTV sa han blant annet at han tror det legger en kraftig demper på innovasjon i vesten.

Vi kommenterer som vanlig også de viktigste hendelsene på Oslo Børs, hvor Norwegian har dominert nyhetsbildet.

- Utrolig morsomt, men Norwegian tar en kjemperisiko, sier Trygve Hegnar, og forklarer hva som vil skje hvis vi får se oljepriser på 150-200 dollar fatet.

Vi så også på de europeiske børsene og utviklingen på Wall Street, dagen etter Obamas State of the Union-tale og apple-tallene. Og det var tekniske analyser av Statoil, Norwegian og Seadrill. Chartene finner du på våre Facebook-sider.

Se opptak av sendingen her

Vi benytter flash på våre TV-sider. Flash kan lastes ned her.

Har du spørsmål, tilbakemeldinger eller ønsker om tekniske analyser, send de til tvtips@hegnar.no

Se også sendingen på TV8 hver dag klokken 17:00 og 21:00. Alle som har Get, RiksTV eller Canal Digital har tilgang til TV8 Oslo - TV8 Romerike - TV8 Asker og Bærum - TV8 Follo - TV8 Buskerud - TV8 Sunnmøre

Du finner kanalen ved å søke etter TV8 i menyen.

Hos Get velger du kanal 88. Hos RiksTV velger du kanal 52 eller 53 (avhengig av hvor du bor i landet).