Næringsliv

2013: Økte boligpriser, lav rente og høyere lønn

2013 ser ut til å bli et nytt godt år for Norge. Ekspertene tror på lav lånerente, økte boligpriser, høy lønnsøkning og stabil oljepris.

Artikkel av: NTB
26. desember 2012 - 08.50

Vi får mer i lønn og boligene blir mer verdt. Inflasjonen og arbeidsledigheten holder seg lav, og renten beveger seg lite eller ingenting. De økonomiske pilene peker rett vei for 2013.

Riktig nok ga visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad klar beskjed om at renten skal noe opp en gang mellom mars og oktober, men markedet ser ikke ut til å være enig.

- Det er i hvert fall ikke priset inn i forventningene, men blant analytikerne er det nok litt delte meninger. Vi tror renten kommer til å bli satt opp i oktober, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea til NTB.

Fortsatt boligprisvekstBruces kolleger i DNB tror vi klarer oss enda lenger uten renteoppgang og spår flat rente fra Norges Bank ut året. Samtidig understreker sjeføkonomen at dersom bankene setter opp sin utlånsrente, kan det tenkes at sentralbanken dropper sin økning.

Nye kapitalkrav og et ønske om å holde på de gode marginene bankene har for tiden gjør at boliglånet kan bli dyrere selv om styringsrenten blir stående på stedet hvil.

Hva som skjer på lånemarkedet innvirker også på boligmarkedet, og her er de to storbankene i utgangspunktet nokså samstemt og tror prisene vil stige med 7 eller 7,5 prosent.

Noe lavere lønnsvekstOgså arbeidsmarkedet ser lovende ut for 2013, selv om nordmenn flest må regne med litt lavere lønnsøkning til neste år. Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB tror lønnsveksten blir på 4 prosent, og får følge av Erik Bruce.

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo legger seg også på samme linje som bankene i. Han synes også DNBs spådom om 1,5 prosent høyere sysselsetting høres fornuftig ut.

Arbeidsinnvandringen bidrar også til å dempe presset i de bransjene som har ekstra høy lønnsvekst.

Oljemarked i balanseEn siste - og slett ikke uviktig faktor - for norsk økonomi er utviklingen i oljesektoren.

Analytiker Thina Saltvedt i Nordea tror oljemarkedet vil være tregt i begynnelsen av året, i påvente av at amerikanerne får på plass en budsjettavtale. Senere på året vil derimot både USA og Kina bidra til økt etterspørsel.

Saltvedt tror gjennomsnittsprisen på et fat olje blir 108 dollar i 2013, mot 113 dollar i år. Ganger man det med DNBs forventede dollarkurs for neste år, gir det en pris på 619 kroner, ikke mange kronene under den prisen finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) la opp til i statsbudsjettet for neste år på 625 kroner.

Dermed ser fremtiden lys ut både for fellesskapet og enkeltmennesket. (©NTB)