Næringsliv

Forlag kjøper opp og vokser

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke har hatt et aktivt år og skaffet seg enda flere bein å stå på.

De to forlagsgründerne Arno Vigmostad (til venstre) og Arnstein Bjørke har gjort en rekke oppkjøp i år. Forlagshuset Vigmostad $amp; Bjørke er nå landets tredje største bokdistributør. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

De to forlagsgründerne Arno Vigmostad (til venstre) og Arnstein Bjørke har gjort en rekke oppkjøp i år. Forlagshuset Vigmostad $amp; Bjørke er nå landets tredje største bokdistributør. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
26. desember 2012 - 13.34

I 2012 er tre mindre forlag kjøpt opp, og det bergensbaserte forlagshuset Vigmostad & Bjørke har overtatt landets største nettbokhandel.

- Vi har ikke planer om å kjøpe noe mer neste år. Men det sa vi for et år siden også, sier Arnstein Bjørke, den ene av de to forleggerne bak navnet.

Oppkjøpene gjør at selskapet nå er blant de største forlagshusene her i landet og landets tredje største bokdistributør. Omsetningen har flerdoblet seg i løpet av noen år, og runder 350 millioner kroner i 2013.

Inneværende år startet med at de to forleggerne kjøpte undervisningsdelen til Samlaget. Så fulgte de opp med å overta Tun Forlag og nå i høst kom meldingen om at de også overtok alle aksjene i Piratforlaget.

Innimellom har de kjøpt opp selskapet som gir ut tidsskriftet Vinforum, overtatt alle aksjene i Norges største nettbokhandel, Haugenbok.no og kjøpt bygården der de holder til i Oslo. Der har de samlokalisert de nye forlagene med sin «gamle» aktivitet i hovedstaden. Men hovedkontoret forblir i Bergen.

Forlagshuset har hatt stor vekst og gode resultater gjennom mange år. Året som nå går mot slutten blir et godt år, men kanskje ikke med like høy driftsmargin som de siste to årene, sier Bjørke. Han forteller at forlagsvirksomheten vil stå for godt over 200 millioner kroner neste år. Det gjør dem til et av de største forlagshusene i bransjen.

Arno Vigmostad er ikke opptatt av at forlaget er blitt så stort:

- I vårt hode som gründere høres det ikke så pent ut at vi blir store. Jeg velger å si at vi er litt store på noen områder og mellomstore på andre. Da føler vi fortsatt at det er litt fart i oss, sier han.

De to gründerne bestemte seg for å starte forlag allerede etter ett år på Norges Handelshøyskole. Det første de ga ut var eksamensoppgaver, og derfor fikk forlaget navnet Eksamensforlaget. Siden ble navnet Fagbokforlaget tatt i bruk.

Senere er virksomheten utvidet med stadig flere utgivelser og oppkjøp. Blant de ærverdige forlagsnavn som nå er en del av Vigmostad & Bjørke finner vi J. W. Eides Forlag og John Grieg Forlag.

Forlagshusets utgivelser spenner nå over et svært vidt område - læremidler for alle trinn fra barnehage til universitet, offentlige publikasjoner, tidsskrifter, fagbøker, krim, skjønnlitteratur, dokumentar og barnebøker. Både Hardyguttene, Stompa og Bobsey-barna er å finne i nyutgivelser fra forlaget.

- For forlag som bare driver med utgivelser på ett område kan det skifte fort. De er avhengige av å ha noen bestselgere hvert år. Vi oppnår ikke de høye marginene som de kan få enkelte år, men vi har flere bein å stå på der det ikke endrer seg like fort, sier Bjørke.

Salmeboka neste Forleggerne har tro på bøker både digitalt og på papir framover.

- Vi kommer til å gi ut bøker på papir i tiår framover. Samtidig gir vi ut alle bøkene vi utgir som e-bøker, og vi kommer til å selge stadig mer digitale læremidler, sier Bjørke. Ingen av de to venter noen brå digital overgang.

- For oss som driver med læremidler, ligger utfordringen i å få til god og varig læring med hjelp av digitale læremidler. Det er vi mer opptatt av enn e-boka som et speil av en vanlig fysisk bok, sier Vigmostad.

- Hva blir vekstområdet for forlagshuset i 2013?

- Det kan jeg si ganske sikkert at blir salmesang, svarer Arno Vigmostad. Forlagshuset eier også Eide forlag som har fått oppdraget med å gi ut den nye Norsk Salmebok.

Arnstein Bjørke er enig: - Det har vært et svært omfattende arbeid å avklare rettighetene til de 991 salmene den inneholder. Den kommer både digitalt og på papir neste høst. Jeg tror nok det blir en bestselger. (©NTB)