Næringsliv

Ahus-direktør ga partikollega toppjobb

- Saken stinker, sier Thomas Breen (Ap), andre nestleder i Helse- og omsorgskomiteen.

Ahus - Foto - Scanpix

Ahus - Foto - Scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
9. februar 2013 - 13.37
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Torsdag hadde Kari Øie Nilsen (25) sin første arbeidsdag som intern-kommunikasjonssjef ved Ahus. Hennes jobb vil være å sørge for at de 9000 ansatte ved det utsatte sykehuset skal kommunisere bedre.

25-åringen, som har en bachelorgrad i økonomi, har minimalt med kommunikasjonserfaring. Likevel ble hun headhuntet til jobben. Stillingen ble ikke utlyst, selv om det er praksis ved Ahus.

- Vi hanket i stedet inn kandidater fra nettverket vårt som vi mente kunne passe til stillingen. Kari var den som overbeviste oss mest, sa kommunikasjonsdirektør Bjarte Reve til Dagens Næringsliv fredag.

Sitter i kommunestyret Avisen opplyser også at Øie Nilsen er engasjert i kommunestyret for Høyre i Bærum. Det som ikke kommer frem er at Reve, som inviterte 25-åringen på intervju, er medlem av samme lokallag. De to sitter i kommunestyret sammen.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann og andre nestleder i Helse- og omsorgskomiteen, Thomas Breen, reagerer på opplysningene:

- Saken er veldig spesiell. Den stinker litt, rett og slett. Jeg blir urolig og bekymret over at Ahus bryter en vedtatt praksis ved en så viktig ansettelse, sier Breen til HegnarKvinner.

Ahus har i lengre tid vært gjenstand for sterk kritikk, deriblant for dårlig organisering og underbemanning. Ap-politikeren påpeker at sykehuset står overfor alvorlige problemstillinger om dagen, og at det derfor er viktig med god kommunikasjon - både for å berolige pasienter, og for å dra situasjonen i riktig retning.

- Det er ikke åpenbart for meg at Øie Nilsen er rett person til jobben som intern kommunikasjonssjef. Politisk tilhørighet og ung alder er ikke i seg selv det kritiske, men hun har svært lite erfaring fra kommunikasjonsbransjen, og det er avanserte spørsmål hun skal jobbe med, sier Thomas Breen.

- Problematisk Også helsepolitisk talskvinne for Sp og første nestleder i Helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe, reagerer:

- Det er problematisk. Det hadde vært naturlig at stillingen ble utlyst. Ellers oppstår slike spekulasjoner, sier Toppe til HegnarKvinner.

Reve er imidlertid trygg på avgjørelsen.

- Vi trengte en kommunikasjonssjef på intern kommunikasjon, og vi mener at Kari Øie Nilsen har de kvalitetene som skal til for å lykkes, sier Reve.

Han mener at "det viktigste er egenskapene hennes og motivasjonen for stillingen."

- Hun er en kvinne som har vist lederegenskaper tidlig som studentleder ved BI, lokalpolitiker og nå erfaring fra kommunikasjonsavdelingen ved BI. Og vi synes det at en ung og dyktig kvinne får jobb med lederansvar er fint, sier han.

Tok avgjørelsen Reve bekrefter at det er snakk om en fast ansettelse.

Hvorfor lyste dere ikke ut stillingen?

- Vi vurderte det, samtidig så fant vi ut at vi skulle gjøre et søk i vårt nettverk. Og da fant vi flere kandidater, blant annet Kari Øie Nilsen.

Du sier hun er hentet fra "deres nettverk" - hvilke nettverk er det snakk om?

- Vi har scrollet nettverk i næringslivet, PR-byrå og redaksjoner og sett hvem som kan være gode for stillingen. Vi hadde flere til intervju. Øie Nilsen har vært inne til intervju i to runder, blant annet har hun hatt et med HR-avdelingen. Men det er jeg som tok avgjørelsen til slutt.

Dere jobber sammen i Bærum Høyre? Har du forståelse for at det kan se rart ut siden dere ikke har lyst ut stillingen?

- Vi sitter sammen i kommunestyregruppen til Høyre. Nettopp derfor var det viktig at HR-avdelingen også var inne og intervjuet henne. Vi har tro på at hun vil gjøre en god jobb - ellers hadde vi ikke ansatt henne. Hun har fått til mye fint på BI, blant annet har hun vært leder for næringslivsutvalget, og jobbet mye med strategier for bruk av sosiale medier i internkommunikasjon.

Lover å utlyse HegnarKvinner spør hvordan Reve var klar over at Øie Nilsen hadde fått til så mye på BI.

- Jeg kjente henne fra før, men jeg kjente også andre kandidater vi hadde inne. Men jeg kan si at til senere ansettelser skal vi utlyse stillinger på normalt sett.

Hvis dere skal fortsette å lyse ut stillinger, hvorfor gjorde dere ikke det nå?

- Vi trengte en person relativt raskt, så da valgte vi å benytte oss av nettverk. Neste gang lyser vi ut aktuelle stillinger, sier Reve.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.