Næringsliv

Bjørn Kjos er blitt 1,2 milliarder kroner rikere siden nyttår

Det ble en ny tung uke for Kjell Inge Røkke, mens Bjørn Kjos fortsatte å stige med Norwegian. John Fredriksens aksjeformue på Oslo Børs passerte 40 milliarder kroner, mens Stein Erik Hagen fikk 624 millioner kroner inn på konto.

Foto: Finansavisen

Foto: Finansavisen

Artikkel av: Stein Ove Haugen
5. mai 2013 - 09.43

Aksjene til de 12 rikeste steg med 1,5 milliarder kroner i verdi sist uke. Det utgjorde 16 prosent av den samlede oppgangen for alle selskapene på Oslo Børs i uken som gikk.

Men det var et blandet bilde og flere milliardærer måtte se at aksjeformuen skrumpet i løpet av uken.

Fredriksen i vinden John Fredriksen og Marine Harvest kom med melding tirsdag kveld om at de vil kjøpe Cermaq. Det ga Cermaq et kjempeløft, men også Marine Harvest steg på børsen.

Det var blandet for de andre aksjene som John Fredriksen har stor eierandeler i uken som gikk, men formuen hans i aksjer på Oslo Børs passerte likevel 40 milliarder kroner med god margin.

Marine Harvest gikk bra, men Fredriksen brukte også 900 millioner kroner på å kjøpe seg opp til 28,5 prosent i selskapet. Justert for dette ble nettoøkningen i aksjeformuen hans på litt over 900 millioner kroner.

Forrige uke økte aksjeformuen hans på Oslo Børs med nesten 1,1 milliarder kroner og dermed har Fredriksens aksjer blitt 2 milliarder kroner mer verdt på to uker.

Stein Erik Hagen hadde en blandet uke på Oslo Børs. Orkla falt og Hagen mistet 200 millioner kroner i aksjeverdier. Men tirsdag tikket utbyttet fra selskapet inn på konto, og det var ikke mindre enn 624 millioner kroner. Alt i alt ble det en god uke for Hagen.

Kjos flyr høyere For hver krone Norwegian stiger eller faller på Oslo Børs blir Kjos 7,9 millioner rikere eller fattigere. I uken som gikk steg aksjen videre og sendte verdien på aksjene hans opp med nye 172 millioner kroner.

Siden nyttår har Norwegian-aksjene til Kjos steget med 1,2 milliarder kroner i verdi.

Da sitter Kjos med aksjer for 2,35 milliarder kroner i Norwegian - og 51 prosent av det er kommet i år.

Blandet uke for Røkke Det har vært noen tunge uker for Kjell Inge Røkke, etter at Aker Solutions kom med resultatvarsel.

Aksjeraset i Aker Solutions trakk også med seg andre Røkke-selskaper, og ikke minst Aker som han eier 66,66 prosent av.

Nedturen fortsatte i forrige uke og på en knapp måned har aksjene hans i Aker falt med 1,7 milliarder kroner i verdi.

Røkke fikk imidlertid et lite plaster på såret da utbyttet på 589 millioner kroner tikket inn kontoen i holdingselskapet hans 3. mai.

Jacob Stolt-Nielsen hadde lagt bak seg en tung uke forrige søndag. Aksjene hadde falt med 260 millioner kroner i verdi, noe som var rundt 130 millioner kroner mer enn utbyttet som nå er på vei inn på konto.

Forrige uke steg aksjene igjen med 360 millioner kroner i verdi. Da er Stolt-Nielsen solid i pluss de siste to ukene. Han har fått 130 millioner kroner i utbytte og verdien på aksjene hans har steget med 100 millioner kroner.

RCL hadde også en pen oppgang i uken som gikk. Det gjorde at medlemmene av Wilhelmsen-familien, som sitter med store aksjeposter i rederiet, hadde en ny god uke.

Samlet steg familiens aksjer i RCL med nesten 300 millioner kroner i verdi. Da har verdien på familiens RCL-aksjer steget med over 1 milliard kroner i verdi på to uker.

De 12 rikeste De rikeste på Oslo Børs eide ved utgangen av uken børsnoterte aksjer til en verdi av 94,64 milliarder kroner, tilsvarende 5,47 prosent av verdien av alle selskapene som er notert på Oslo Børs.

Til sammenligning steg hovedindeksen 0,7 prosent. Så langt i år har Oslo Børs steget 8,9 prosent, mens den de siste tolv månedene er opp 15,3 prosent.

(Tallene er i millioner kroner)

Her finner du Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste