Næringsliv

60 prosent mer is i Arktis på ett år - NB! korrigert ned til 29 prosent

Stikk i strid med mange spådommer har isen i Arktis økt med 60 prosent på ett år. <b>Korrigering: National Snow and Ice Data Centre (NSIDC) har nedjustert økningen til 29 prosent (se lenke til artikkel på Dailymail under)</b>

Faksimile fra Daily Mail Online

Faksimile fra Daily Mail Online

Artikkel av: Stein Ove Haugen
8. september 2013 - 18.04

Nye bilder fra NASA, som Daily Mail offentliggjør nå, viser at iskappen i Arktis har vokst med 60 prosent det siste året.

Isen dekker nå et område like stort som halve Europa og strekker seg fra Canada til Russland.

Stikk i strid med alle spådommer har Nordvestpassasjen vært blokkert av is i hele sommer og cruiseskip som hadde tenkt seg gjennom måtte snu, skriver Dailymail på nett (her er økningen korrigerte til 29 prosent etter en feil hos NSIDC)

Økningen er på 2,4 millioner kvadratkilometer, tilsvarende 6,2 ganger Norges flateinnhold, inkludert Svalbard og Jan Mayen, på 385.178 kvadratkilometer.

Det kan bli kaldt i flere hundre årVitenskapsmenn tror nå også at jordkloden er på vei inn i en ny kald periode som vil vare til midten av neste årtusen, skriver avisen.

Og det skjer bare seks år etter at BBC spådde at Arktis skulle være isfritt sommeren 2013.

Daily Mail skrev imidlertid allerede i mars i år at temperaturene var i ferd med å begynne å falle under de nivåene som modeller for temperaturøkningen hadde spådd, med 90 prosent sikkerhet.

Kaldere og mindre smeltingTemperaturene i området nord for Grønland til Nordpolen har i sommer ligget 0,5 - 3 grader Celsius under snittet for årene 1981 til 2010, i følge National Snow & Data Center.

NSIDC melder også at smeltesesongen i år vil være nærmere snittet enn i 2012, med mye mindre smelting i nord og i høyden.

Pausen i temperaturøkningen, som nå er blitt akseptert av alle viktige forskningssenter, er avgjørende fordi spådommene om stadig stigende temperaturer på jorden har gjort at mange land har dyttet milliarder på milliarder inn i grønne prosjekter for å møte klimaendringene, skriver avisen.

De nye oppdagelsene har også ført til at FN har utsatte en klimarapport som antyder at temparturøkningene på jorden er menneskeskapt, skriver Daily Mail på nett.