Næringsliv

Al Gore inn i debatten om australske branner

Flere av skogbrannene i Australia er midlertidig under kontroll. Samtidig er Al Gore i gang med debatten om at menneskeskapte klimaforandringer har skylden.

Al Gore

Al Gore

Artikkel av: NTB
23. oktober 2013 - 14.38

Onsdag ettermiddag var det 71 skog- og buskbranner registrert i delstaten New South Wales, 29 av dem ute av kontroll. Myndighetene har dermed fått kontroll over flere branner, men advarer mot å tro at faren er over.

Mens australske myndigheter setter alt inn i arbeidet for å bekjempe brannene, raser debatten om hvorvidt klimaendringer kan være en forklaring eller ikke.

Fredsprisvinner Al Gore slutter seg til debatten og sier til den australske kringkasteren ABC at det er vitenskapelig bevist at det er en kobling mellom økte utslipp og mer ekstremvær.

- Buskbranner kan oppstå naturlig, og det gjør de, men vitenskapen viser helt klart at når temperaturen går opp, og når vegetasjonen og jorda tørker ut, så blir skogbranner mer utholdende og farlige, sier han og legger til:

- Det er ikke jeg som sier dette, det er hva det vitenskapelige miljøet sier.

Han slutter seg også til FN-rådgiveren Christina Figueres' kritikk av at australske myndigheter har bestemt seg for å fjerne karbonskatten som ble innført av arbeiderpartiet i landet.