Næringsliv

Typiske tegn på at du har fått nok av jobben

Slik går du frem når jobben ikke lenger kan tilby det du ønsker.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
9. oktober 2013 - 13.03

Arbeidsgleden er minimal og arbeidsoppgavene uinteressante. Dette er ifølge karriereutvikler i To Be Academy, Odd Fylling, de første og tydeligste tegnene på at du mistrives på jobb, og bør finne på noe annet.

- Det kan også være at du mister interessen for bransjen eller firmaets produkter eller tjenester, sier Fylling til HegnarOnline.

En annen typisk faktor kan være såkalte miljø- og personkonflikter.

- De stjeler energi, og dersom de ikke er løselige på sikt, kan det være lurt å komme seg videre, mener Fylling.

Han har rådført mange som opplever at de ikke får brukt seg selv på riktig måte.

- De får ikke brukt talent, evner og ferdigheter. Det er greit å være sliten når du går fra jobb, men du skal være sliten på en god måte. Merker du slitenhet i forhold til stress, frustrasjon, mangel på bruk av evner og talent, kan det være lurt å se seg om etter noe nytt, råder karriereutvikleren.

- Et annet typisk mønster er dårlig ledelse, altså at man ikke blir sett og fulgt opp på riktig måte. Noen er også usikre på hvordan de vil bruke seg selv og kompetansen sin videre, sier Fylling.

Hva ønsker du?

Første steg i riktig retning, er å finne ut hva du vil og hvorfor du vil det.

- Det høres kanskje greit ut, men det er ikke nødvendigvis enkelt, sier Fylling, og viser til følgende punkter du må tenke gjennom:

  • Hva har fungert bra i nåværende jobb, og hva har fungert mindre bra i nåværende jobb.Hva har fungert bra i nåværende jobb, og hva har fungert mindre bra i nåværende jobb.

  • Hva har du mestret godt, og mestret mindre bra i denne jobben og tidligere.Hva har du mestret godt, og mestret mindre bra i denne jobben og tidligere.

  • Hvilke arbeidsoppgaver har gitt energi, og hvilke har eventuelt stjålet energi.Hvilke arbeidsoppgaver har gitt energi, og hvilke har eventuelt stjålet energi.

  • Hva skal være dine styrende verdier i forhold til jobb? Kartlegg dine interesser, din kompetanse og dine verdier.Hva skal være dine styrende verdier i forhold til jobb? Kartlegg dine interesser, din kompetanse og dine verdier.

  • Finn ut hvordan du vil bruke din kompetanse videre, hva du vil vektlegge, hva som skal fokuseres på og hva som kanskje skal tones ned, selv om du har høy kompetanse på det.Finn ut hvordan du vil bruke din kompetanse videre, hva du vil vektlegge, hva som skal fokuseres på og hva som kanskje skal tones ned, selv om du har høy kompetanse på det.

  • Finn ut hvordan du vil utvikle deg videre, både som person men også hva gjelder kompetanse.Finn ut hvordan du vil utvikle deg videre, både som person men også hva gjelder kompetanse.

Når sier du opp?

- Finn ny jobb først, ellers kan det fort bli stress. Det kan ta tid å finne drømmejobben, påpeker Fylling.

Det er heller ikke sikkert at drømmejobben vil bli utlyst, og dermed kan det ifølge karriereutvikleren lønne seg å sende inne en såkalt åpen søknad.

- Se hva som er utlyst av stillinger, men bruk også åpne søknader og nettverk generelt.

Hvordan si opp?

Jobben er i boks, og du vil nå formidle din avgang.

- Fortell din leder hva som har skjedd, og hvorfor du vil videre. Det behøver ikke nødvendigvis være noe galt med stillingen, men du kan ha vokst ut av den, sier Fylling.

Dersom du ønsker å gi en tilbakemelding, er det fint å få for en leder.

- Husk at du kanskje skal bruke en fra firmaet som referanse, så vær ryddig. Få de til å oppleve at du vil det beste for selskapet, selv om du nå har behov for å komme deg videre, avslutter Fylling til HegnarOnline.