Næringsliv

Ble sittende fast i isen - som skulle ha smeltet

Klimaforskerne skulle bevise at iskappen rundt Antarktis smelter med rekordfart. De ble møtt med så mye is at de ble sittende fast.

Artikkel av: Stein Ove Haugen
3. januar 2014 - 14.10

Du må føle en smule sympati for forskerne, journalistene og de andre ombord på det russiske skipet, Akademik Sjokalskij, som sitter fast i ugjennomtrengelig is i Antarktis. De skulle finne solide bevis for at iskappen i Antarktis smelter, som en resultat av global oppvarming, skriver The Australien under headingen "Stuck on a ship of (cold) fools".

Som The Australien også så morsomt skriver; Dette viser hvor usikker vitenskapen rundt klimaendringene egentlig er. Professor Turney og hans kolleger må nå akseptere den forsmedelige fiaskoen. De kan i realiteten ikke gjøre noe annet.

Fem ukers oppdrag Skipet var ute på en fem ukers ekspedisjon og leder for ekspedisjonen, professor Chris Turney, skulle gjenta noen av de målingene som den daværende ekspedisjonslederen og australske geologen sir Douglas Mawson foretok i perioden 1911- 14.

Den gangen skal imidlertid ikke isen ha vært et problem.

Ekspedisjonen til professor Turney skulle følge i Mawsons fotspor, men ble altså sittende fast i isen - som egentlig skulle være borte - smeltet - på grunn av den globale oppvarmingen.

Mawson oppnådde ifølge NTB verdensberømmelse da han i 1909 var blant de første som nådde fram til den magnetiske sydpol.

Fantastisk mye is Forskningsskipet Akademik Sjokalskij ble sittende fast i isen i Antarktis julaften. Torsdag ble 52 passasjerer ombord hentet ut med helikopter fra en kinesisk isbryter. Fordi isen er så usannsynlig tykk.

Det snakkes nå faktisk om ny isrekord. Og redningsaksjonen er ikke helt over ennå.

Den kinesiske isbryteren Xue Long, Snødragen, som var med på å hente ut passasjerer fra det isfaste russiske skipet i Antarktis, sitter nå selv fast i isen, melder NTB.

Snødragen ble også sittende fast i isen da den forsøkte å nå det russiske forskningsskipet, men snudde og kom seg løs igjen 18 kilometer unna det russiske forskningsskipet.

En fransk isbryter forsøkte også å hjelpe de isfaste uten hell. Til og med en australsk isbryter, Aurora Australis, forsøke å komme frem til forskningsskipet uten hell, ifølge NTB.

Forsmedelig fiasko Og forskningsskipet Akademik Sjokalskij sitter fremdeles fast i isen, cirka 185 kilometer øst for den franske stasjonen Dumont D'Urville på Antarktis, og cirka 2800 km sør for Hobart på den australske øya Tasmania.